Nyhed EU-Kommissionen:

Virksomheder i skattely må ikke nægtes adgang til corona-hjælpepakker

EU-Kommissionen gør det nu klart, at multinationale selskaber med base i EU-skattely ikke må nægtes adgang til økonomisk støtte fra statskassen.

EU-Kommissionen gør det nu klart, at multinationale selskaber med base i EU-skattely, ifølge EU-reglerne, ikke må nægtes adgang til corona-hjælpepakker. (Foto: Etienne Ansotte / EU-Kommisionen)
Tobias Clausen

Flere EU-lande, heriblandt Danmark, Polen og Frankrig, har opstillet regler, der skal sikre, at virksomheder i skattely ikke kan få hjælp fra statskassen under coronakrisen. Men kun en mindre del af de milliarder, som sendes til skattely er omfattet af reglerne.

Det skyldes, at virksomheder med base i EU-skattely som Luxembourg og Holland ikke må nægtes adgang til de mange hjælpepakker, der er blev vedtaget i kølvandet på coronakrisen.

Det gjorde EU-Kommissionen klart på et pressemøde d. 29 april 2020. Medlemslandene skal nemlig overholde EU-trakatens regler om kapitalens fri bevægelighed.

– Dette betyder, at lande ikke kan udelukke virksomheder fra støtteordninger på grund af, at virksomheden har hovedsæde eller skattemæssig base i et andet EU-land, forklarede en talsmand fra EU-Kommissionen ifølge netmediet EUObserver.

Meldingen fra EU-Kommissionen kommer blot få dage efter nye tal har afsløret, at Danmark og andre europæiske lande hvert år mister milliarder af kroner i skatteindtægter fordi multinationale selskaber gør brug af EU-skattely som Luxembourg og Holland. Men Danmark og andre europæiske lande må altså ikke ifølge EU-reglerne nægte disse multinationale selskaber adgang til at modtage hjælp fra statskassen.

Enhedslisten vil tage sagen op med minister

Det møder skarp kritik fra Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard, som nu vil have ministeren til at forholde sig til sagen,

– Nu har vi fået konkrete tal som afslører, hvordan virksomheder med base i Luxembourg og Holland, hvert eneste år tømmer den danske statskasse for milliarder af kroner, og nu kommer EU-Kommissionen gudhjælpemig og siger, at vi ikke må stoppe udbetalingerne til de her virksomheder, fordi det er et problem i forhold til kapitalens fri bevægelighed. Det er jo helt absurd, udtaler han.

Nu må der en gang for alle blive ryddet op i de her regler, så danske skatteborgere kan have vished om, at deres penge ikke ender i skattely

Søren Søndergaard, EU-ordfører

Han vil nu bede om en redegørelse fra finansministeren i forhold til, hvad regeringen har tænkt sig at gøre for at sikre, at danske skattekroner ikke forsat havner i EU-skattely,

– Vi skal på Christiansborg tage det her meget alvorligt. Der går nærmest ikke en uge, hvor man ikke hører om nye sager, hvor skattekroner er havnet i skattely. Nu må der en gang for alle blive ryddet op i de her regler, så danske skatteborgere kan have vished om, at deres penge ikke ender i skattely. Hensynet til en ansvarlig brug af skatteborgernes penge må altid komme før hensynet til EU’s indre marked.

EU-lande som Holland og Luxembourg er ifølge organisationen Tax Justice Network i top-10 over verdens største skattely. EU har i dag en vedtaget liste med 12 lande, som defineres som et skattely. Ingen EU-lande fremgår af listen.

Verdens top-10 over skattely

Af de ti skattely fremgår kun Cayman Islands i dag af EU’s sortliste over skattely.

  • British Virgin Islands
  • Bermuda
  • Cayman Islands
  • Holland
  • Switzerland
  • Luxembourg
  • Jersey
  • Singapore
  • Bahamas
  • Hong Kong

Kilde: Tax Justice Network

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

Europæisk Venstrefløjsalliance

Her kan du læse den politiske platform for den Europæiske Venstrefløjsalliance.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed