Asbest

Tema om asbest

Ingen skal dø af at gå på arbejde, det kæmper Enhedslisten aktivt for at sikre - også i EU.
Arbejdet mod at folk dør af at blive udsat for asbest, er en central del af den kamp.

Ingen skal dø af at gå på arbejde. Under det slogan har man længe kunnet se os føre kampagne for mange ting i forbindelse med arbejdsmiljø, herunder ikke mindst asbest.

For det er stadigt sådan, at det at gå på arbejde, for alt for mange mennesker kan koste livet. En af de ting der er med til at gøre det farligt at gå på arbejde, er asbest. Derfor skal det stoppes.
Det kæmper Enhedslisten aktivt for at sikre – også i EU.

 

Et stort problem

Alene i 2019 døde 70.000 mennesker af asbest i de 27 lande der udgør EU. Det er mere end tre gange så mange som det antal, der blevet slået ihjel i trafikken i samme år, i alle EU’s medlemslande lagt sammen.

På trods af, at asbest har været forbudt i årevis, fortsætter det med at skade vores helbred, ikke mindst når bygninger skal rives ned eller renoveres. Det er en stille dræber, der ofte ikke kan ses med det blotte øje.

Derfor var forhåbningerne store da EU-Kommissionen endeligt kom med et forslag til nye regler for asbest. Regler, vi længe har efterspurgt.

 


Et svagt forslag

MEN, desværre er EU-forslaget alt for svagt. Både når det gælder grænseværdier, omfang og langsigtede løsninger. Helt konkret kan man pege på 3 overordnede ting der er galt med forslaget:

 1. Det er stadigt muligt for virksomheder at snige sig udenom de regler, der skal beskytte arbejderne. Men et direktiv der skal beskytte mod noget der kan slå ihjel, skal ikke være hullet som en si. Derfor kæmper Enhedslisten for, at få lukket hullerne.

 

 1. Der stilles IKKE krav om helt basale ting, så som, at risikovurderinger af asbesteksponering, skal udføres af certificeret personale, eller at virksomheder, der udfører asbestrenovering, skal være certificerede, så vi kan være sikre på at de har de fornødne kvalifikationer. Der mangler også krav om screening og registrering af asbest forud for nedrivnings- og rennovationsarbejde. Det er helt uforståeligt og er noget der helt klart skal ændres. Det er også stik imod, hvad Nikolaj Villumsen i 2021 samlede opbakning fra EU-Parlamentet til.

 

 1. Der er forslag om at tillade mere end 3 gange så meget asbest, end hvad de nuværende danske regler siger. Det er en grænse der er 10 gange højere end den grænse både europæiske fagforeninger og næsten hele EU-Parlamentet allerede har slået fast, bør være den maksimale grænse.

At forslaget er blevet udvandet i forhold til de krav, der allerede er blevet stillet af EU-Parlamentet, er noget man kan mistænke er sket efter pres fra virksomheder og store entreprenører. Der var længe frygt for at det ville ske, og den frygt er nu blevet bekræftiget. Heldigvis er forslaget fra EU-Kommissionen dog kun et forslag, og det forslag kan både EU-Parlamentet og EU’s medlemslande komme med ændringsforslag til.

 

Hvad gør Enhedslisten i EU?

Enhedslisten spiller en nøglerolle i arbejdet med at ændre EU’s asbestdirektiv, det sker ikke mindst gennem Nikolaj Villumsens position som dels, forfatter til asbestrapporten fra 2021 og dels han rolle som Venstrefløjsgruppens ordfører på sagen i EU-Parlamentet. Her vil han stå fast på alle de krav han allerede én gang har samlet opbakning til i EU-Parlamentet, noget han blandt andet har understreget overfor A4 Arbejdsmiljø.

Som EU-rapportør

Da EU-Parlamentet i 2021 skulle vedtage en såkaldt lovgivende initiativbetænking om  at beskytte arbejderne mod asbest, var det Nikolaj Villumsen der førte pennen, og det var ham, der ledede forhandlingerne mellem alle de politiske grupperinger i Parlamentet. Det lykkedes ham at skabe bred opbaking.

Det kan man se i videoen, Vote on Protecting workers from asbestos: statement by Nikolaj VILLUMSEN, der er produceret af EU-Parlamentet i september 2021.

Du kan også vælge at se de afsluttende bemærkninger fra EU-Kommissær Nicolas Schmit og Nikolaj Villumsen fra oktober 2021, da EU-Parlamentet stemte om Villumsens rapport. De kan ses her.

 

Spørgsmål til EU-landene

Nikolaj Villumsen har kæmpet for at holde EU-landenes interesse for sagen fanget. det skete for eksempel da det Tjekkiske EU-formandskab i juli 2022 skulle præsentere sig for EU-Parlamentet. Nikolajs spørgsmål såvel som svaret fra ministeren kan findes i videoen nedenfor.

Anbefaling til Folketingets Europaudvalg

I forbindelse med at den danske regering indhentede mandat i Europaudvalget til forhandlinger om nye asbestregler, bidrog Enhedslisten i EU med en anbefaling. Det skete i form af en fælles henvendelse fra EU-Parlamentarikerne Nikolaj Villumsen (Enhedslisten), Kira Peter-Hansen, (SF) og Marianne Vind, (Socialdemokratiet).

Anbefalingen kan findes her.

 

Ændringsforslag

Som en del af det parlamentariske arbejde med asbestdirektivet har Nikolaj Villumsen fremsat 61 forskellige ændringsforslag til den foreslåede reform. Foreslagene falder primært indenfor syv hovedpunkter, der bør ændres, for at sikre at reformen bliver ambitiøs og tidssvarende nok. De syv reformpunkter er:

 1. Sænkelse af grænseværdien for asbest
 2. Øgede uddannelseskrav
 3. Opdatering af målemetoden for asbest
 4. Fjernelse af undtagelser fra direktivet
 5. Forbud mod indkapsling og forsegling af asbest
 6. Certificeringsordning for virksomheder der foretager asbest-arbejde
 7. Obligatorisk screening for asbest forud for bygge og renovationsarbejde

Enhedslistens ændringsforslag kan findes her:

Du kan også læse om ændringsforslagene i A4 Arbejdsmiljøs historie 61 ændringsforslag skal forhindre dødsulykker som følge af asbest.

 


Udvalgte historier om Enhedslistens asbestindsats i EU

Herunder er et udpluk af historier og debatindlæg om problemerne med asbest, og Enhedslistens indsats. Listen er et eksempel på forskellige artikler og vinkler, og er langt fra en udtømmelig liste.

 1. A4 Arbejdsmiljø, 1. marts 2023: 61 ændringsforslag skal forhindre dødsulykker som følge af asbest
 2. Fagpressen.eu, 18 februar 2023: Danske skyggeordførere kæmper for 100 gange strammere grænseværdi
 3. A4 Arbejdsmiljø, 20. januar 2023: Chefforhandler underløber Nikolaj Villumsens EU-mål på asbest
 4. blik og Rør, 20. januar 2023: EU asbestreform: Holder fast i en grænseværdi ti gange højere, end hvad EU-Parlamentet tidligere har indstillet til
 5. Netavisen Pio, 1 december 2022: To danskere forrest i kampen mod asbest
 6. TV2 Nord: EU på vej med strammere asbestlovgivning: – Asbestofre skal garanteres en kompensation
 7. Blik og Rør, 22 november 2022: Dansk EU-parlamentariker skyggeordfører ved asbestforhandlinger
 8. A4 Arbejdsmiljø, 11 november 2022: DA går imod fagbevægelsen og Europa-Parlamentet om grænseværdier for asbest
 9. A4 Arbejdsmiljø, 12 oktober 2022: Fælles erklæring:EU-forslag om asbest uambitiøst
 10. Altinget, 30 september 2022: EU’s asbestdirektiv skal strammes gevaldigt op
 11. A4 Arbejdsmiljø, 30 september 2022: Danske EU-profiler: Asbest-udkast fra kommissionen giver ikke nok beskyttelse til bygningsarbejdere
 12. Ritzau, 28 september 2022: EU vil sætte grænsen for farlige asbestfibre ned
 13. Danmark Radio, 20 oktober 2021: Flertal i EU-Parlamentet vil afskaffe asbest fuldstændig
 14. Blik og Rør, 20 oktober 2021: Europæisk asbeststrategi vedtaget i EU
 15. Netavisen Pio, 20 oktober 2021:EU-politikere strammer asbest-regler
 16. Fagbladet 3F, 28 september 2021: Stort flertal: Presset øges for at sikre et asbestfrit EU
 17. A4 Aktuelt, 7 juli 2020: EL-profil og formand: Få nu gjort noget ved asbestproblemet! 
 18. Fagbevægelsens Hovedorganisation, 21 februar 2020: Villumsen: Lønmodtagere skal ikke betale for grøn omstilling med kortere levetid

 


News and analysis in other languages

The following is a list of selected news and analysis about the problems with the EU’s rules on Asbestos in other languages than Danish. The list is non-exhaustive.

 1. Agence Europe, 1. March 2023: Occupational exposure to asbestos, choice of limit value and calculation methods are main points of divergence between MEPs
 2. Agence Europe, 16. February 2023: Plusieurs groupes du PE confirment dans leurs amendements leur volonté d’abaisser la valeur d’exposition professionnelle à l’amiante
 3. Politico Pro Sustainability, 10. February 2023: SCRAP OVER ASBESTOS LIMITS
 4. Politico Pro Sustainability, 7. February 2023: MEPs TAKE AIM AT ASBESTOS REPORT
 5. Agence Europe, 7. February 2023: Occupational exposure to asbestos, certain elected representatives calling for return to 2021 European Parliament mandate on exposure limit value
 6. Politico Sustainability Insights, 18. January 2023: Lead MEP backs Commission’s asbestos limits
 7. Nikolaj Villumsen in EUobserver, 30 November 2022: Why the EU asbestos directive revision … needs revising
 8. EUobserver, 29 November 2022: EU lawmakers under pressure to act on 90,000 asbestos deaths
 9. Knack (Belgium), 22 November 2022: 90.000 asbestdoden in de EU, maar Commissie zwakt voorstel asbestbeleid af
 10. Nikolaj Villumsen: The revision of the EU’s asbestos directive must itself be revised!
 11. Politico, 28 September 2022: Labor unions slam ‘shameful’ Commission revision of asbestos rules
 12. Agence Europe, 28 September 2022: Proposal to reduce maximum exposure threshold for workers to asbestos disappoints left-wing forces in European Parliament and European trade unions
 13. Politico, 2 jJune 2022: Europe’s renovation wave risks exposing workers to asbestos
 14. Sifa-Sibe.de, 15 February 2022: Weit mehr Schutz vor Asbest
 15. LO Norge, 26 October 2021: Asbest lever farlig i EU
 16. Euractiv, 21 October 2021: MEPs unite to protect workers from toxic asbestos in ‘historic’ vote
 17. Parliament Magazine, 19 October 2021: MEPs must put worker protection from asbestos at the top of the Commission’s agenda, argues Nikolaj Villumsen
 18. Agence Europe, 19 October 2021: EFBWW urges European Parliament to vote for ‘Villumsen’ report
 19. Ger­man Social Insur­ance, April 2021: Expo­sure to asbestos at the work­place – Unfortunately, this is still a current topic

You can also watch the video we need to protect workers from asbestos! made by the Left in the European Parliament. You can watch it here.