Nyhed Åbenhed

Ny tilsynsmyndighed i EU er en god begyndelse – men langt fra nok

Trods modstand fra højrefløjen har EU-Parlamentet godkendt aftale om en fælles, etisk tilsynsmyndighed for EU.

Photo: The Left, February 2024
Pelle Christy Geertsen

Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten er glad og lettet over, at EU-Parlamentet netop, på den allersidste dag, har godkendt nye regler om bedre opsyn med politikere og ansatte i EU-systemet. Det skete med 301 stemmer for, 216 imod og 23 der undlod. Reglerne var blev lovet allerede for knap fem år siden, men det var først efter flere skandaler ramte EU-systemet, at et reelt forslag så dagens lys.

Med vedtagelsen i dag tager vi et vigtigt skridt fremad i kampen for bedre opsyn med både politikere og tjenestemænd i EU-systemet – noget den seneste tids skandaler har vist der er akut behov for, siger Nikolaj Villumsen, og fortsætter:

Det er skridt fremad, men desværre også kun et. Vi burde have benyttet muligheden for i stedet at tage 10 skridt.  Men så må Per Clausen jo fortsætte kampen i næste mandat.

Hård modstand fra højrefløjen

Nikolaj Villumsens lettelse skyldes bl.a. at EU-Parlamentets højrefløj helt til sidste prøvede at forhindre afstemningen, eller få en vedtagelser i praksis vil betyde at man skulle tilbage til forhandlingsbordet. Hvis det var sket, ville det være Ungarn der skulle have ledt forhandlingerne, og da det er velkendt at landet er imod de nye regler, anså mange det som et reelt forsøg på helt at slå den nye tilsynsmyndighed ihjel.

Jeg er skuffet over at se hvordan den Konservative EPP-gruppe, sammen med det yderste højre, helt til det sidste brugte alle tricks de kunne komme på, for at forsøge at undgå at vi kunne stemme det her igennem, siger Nikolaj Villumsen.

Under EU-Parlamentets debat tidligere på dagen rettede mange fra EU-Parlamentets venstrefløj, herunder også Nikolaj Villumsen, skytset mod de borgerlige grupper der kæmpede imod reglerne. Nikolaj Villumsen spurgte bl.a. indtil, hvorfor de var så bange for at få hårdere etiske regler:

Derfor kunne jeg heller ikke lade være med, åbent at spørge dem under debatten, hvorfor de er så bange for mere opsyn og samlede etiske regler. Jeg fik dog intet svar, men det er jo også sigende.

Fodslæbende medlemslande

Under forhandlinger om den tilsynsmyndigheder har EU’s medlemslande og Ministerrådet undslået sig at være i de nye regler, noget der har mødt stor kritik. Nikolaj Villumsen håber det er noget den danske regering vil være med til at rette op på, under det kommende danske EU-formandskab:

Det har været trist at se hvordan også EU’s medlemslande og Ministerrådet ikke har villet være med til fælles standarder og opsyn, for det er med til at skabe mindre gennemsigtighed. Men det håber jeg naturligvis at regeringen prøver at få ændret, når Danmark skal have EU-formandskabet.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed