Nyhed Emissionsstandarder

Uansvarlig udvanding af direktiv mod luftforurening

70.000 europæere dør hvert år for tidligt på grund af luftforurening. Et nyt EU-direktiv skulle have gjort noget ved det, men bilindustriens venner på højrefløjen fik udvandet direktivet i grotesk grad.

(foto: @datarec free images)
Pelle Christy Geertsen

Stærkt skuffet og bekymret for konsekvenserne, sådan kan Enhedslistens Nikolaj Villumsens holdning til dagens afstemning om normer for motorkøretøjer, det såkaldte Euro 7 direktiv, i EU bedst beskrives.

De nye motornormer burde have ført til markant lavere partikelforurening fra forbrændingsmotorer, dæk og bremser, men EU-Parlamentets højrefløj har kastet sig ud i et forsøg på en latterlig udvanding af de nye motornormer for EU, også kendt som Euro7, sådan beskriver Venstrefløjsgruppens forhandler, Nikolaj Villumsen, situationen efter dagens plenarafstemning.

Jeg er skuffet over at de konservative og liberale grupper er gået helt bevidst efter at svække et allerede svagt forslag. Samtidigt er jeg bekymret for at konsekvensen af udvandingen bliver unødig forurening i byerne i årevis fremover og det er noget der kommer til at koste både sygdom og menneskeliv. Det er dybt uansvarligt.

Et stort problem

Luftforurening i EU er et stort problem, og det skønnes at det hvert år fører til mindst 70.000 for tidlige dødsfald. Man ved at langt hovedparten af indbyggerne i EU udsættes for alt for megen luftforurening, og at megen af denne forurening skyldes udledning fra bl.a. biler og varevogne. Derfor mener Nikolaj Villumsen at der burde være skredet ind med effektive nye regler:

Når vi ville ændre reglerne for udledninger fra biler og varevogne er det ikke for sjov. Det er fordi de er en af de største bidragsydere til luftforureningen i vores byer. En luftforurening der hvert år leder til mere end 70.000 for tidlige dødsfald.

Han fortsætter:

Med det her forslag kunne vi have gjort noget ved problemet, men desværre gav bilindustriens intense lobbyindsats af vennerne på højrefløjen pote! Vi står nu med et forslag der til forveksling ligner de gældende og stærkt forældede regler. Bilindustrien slipper for at bruge deres rekordoverskud på at forbedre de biler de sælger, og kan i stedet uforstyrret bruge pengene på gevinster til aktionærerne. Det er grotesk.

Undgå greenwashing – omdøb direktivet

Nikolaj Villumsen mener at EU-Parlamentet har udvandet direktivet så meget at han, sammen med den grønne ordfører, havde stillet ændringsforslag om officielt at omdøbe EU-direktivet fra det nuværende Euro 7 til Euro 6. Dermed ville det have fået samme navn som det 15 år gamle direktiv det skal erstatte.

Det lyder utroligt, men bilindustriens venner fik held til at udvande det så meget, at det mest af alt svarer til de 15-år gamle regler. Så lad os kalde en spade for en spade, og ikke lade som det her direktiv bringer noget nyt, for det gør det ikke. At give de gamle regler et nyt navn er ganske enkelt greenwashing.

Næste skridt

Efter dagens afstemning i EU-Parlamentet begyndes forhandlingerne med EU-landenes regeringer.

 

Læs også omtalen i eksempelvis

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed