Nyhed Emissionsstandarder

Bilindustriens venner vandt slaget om Euro 7

Aftalen om nye udledningsregler for biler i EU blev så udvandet at Nikolaj Villumsen kalder den for en falliterklæring.

(foto: @datarec free images)
Pelle Christy Geertsen

Efter aftenens afstemning i EU-Parlamentet er Nikolaj Villumsen er skuffet, men ikke overrasket over resultatet af den aftalen omkring den omdiskuterede Euro 7-aftale om udledning fra biler.

Som Venstrefløjsgruppens forhandler, har han været en del af hele processen, og set hvordan bilindustriens lobbyister fik succes med at trække forslaget i den forkerte retning. Han mener resultatet endte med at være så svagt, at det var en falliterklæring:

Den Euro7-aftale er en falliterklæring i kampen for renere luft til europæerne. Den sætter bilindustriens kortsigtede profit over hensynet til sundhed og miljø.

Et spørgsmål om liv eller død

Nikolaj Villumsen understreger at udvandingen af aftalen kommer til at få konsekvenser da spørgsmålet om at reducere luftforureningen i vores byer, i bogstavelig forstand er et spørgsmål om liv eller død. Det skønnes at luftforurening hvert år fører til mindst 70.000 for tidlige dødsfald, mere end tre gange så mange som der slås ihjel i trafikken i EU.

Den triste sandhed er, at aftalen vil ende med at koste menneskeliv i de europæiske storbyer og derfor stemte jeg imod den. Bilindustrien har påstået, at det ville blive for dyrt at sikre renere biler på vejene, men glemmer at sige at de siden 2019 har fordoblet deres profitter. Den pris bilindustrien i dag har undveget at betale for bedre biler, kommer europæerne til at betale i tabte leveår.

Greenwashing med konsekvenser

Man anslår at der mellem nu og 2035 vil blive solgt 100 millioner nye biler og mange af disse vil kunne forblive på vejene ind i 2050erne. Ved ikke at sætte lavere grænseværdier for hvor meget biler med forbrændingsmotorer kan forurene, kommer luftkvaliteten i Europas storbyer til at lide i mange år endnu.

Ifølge Nikolaj Villumsen er forslaget endt med at være så udvandet, at der på de fleste punkter ikke er tale om forbedringer til de nuværende, og 15 år gamle, Euro 6-regler, og at det derfor er greenwashing og vildledning af forbrugerne at kalde de ”nye” standarder for Euro 7:

Det er ren greenwashing og det er at stikke forbrugerne blår i øjnene at sælge biler under Euro 7 standard, når der reelt er tale om de samme 15 år Euro 6 standarder.

 

Nikolaj Villumsens tale om Euro7

Herunder kan du se Nikolaj Villumsens tale fra debatten om Euro 7-aftalen, der fandt sted i EU-Parlamentet den 13. marts 2024.

Mere om sagen

Du kan læse med i noget af den mediedækning der har været af sagen, eksempelvis:

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed