Nyhed F-gasser

Sejr i kampen mod skadelige F-gasser

Den aftale om F-gas forbud i EU, Nikolaj Villumsen netop har været med til at forhandle hjem er en vigtig sejr i klimakampen.

(Foto: Bill Oxford /Unsplash)
Pelle Christy Geertsen

En vigtig sejr i klimakampen, sådan beskriver Nikolaj Villumsen den aftale om F-gas forbud i EU, han netop har været med til at forhandle hjem.

Som Venstrefløjsgruppens forhandler har Nikolaj Villumsen været en central del af forhandlingerne, og var også på udvalgsniveau med til at kæmpe for en stærkere indsats mod de klimaskadelige F-gasser end hvad EU-Kommissionen havde lagt op til. F-gasser er op til 25.000 mere klimaskadelige end CO2, og selv om Danmark længe har haft strammere lovgivning på punktet, har EU haltet bagefter.

I dag har vi taget et vigtigt skridt for klimaet med en markant begrænsning og udfasning af de ekstremt skadelige klimagasser. Det har holdt hårdt i forhandlingerne og jeg havde ønsket mig endnu mere. Men det vigtige er at vi har skabt markante forbedringer for klimaet i forhandlingerne. Det er jeg virkelig glad for, lyder det fra Nikolaj Villumsen.

Udfasning i 2050

Et af de store slagsmål i forhandlinger har været om brugen af de mest klimaskadelige af F-gasserne skal udfases helt eller ej. Her har EU-Parlamentet kæmpet for en fuld udfasning i 2050, mens EU-landenes regeringer længe holdt på at der slet ikke skulle sættes sluttidspunkt for brugen af disse gasser.

Nikolaj Villumsen glæder sig over, at Ministerrådet endeligt har givet efter:

Jeg er meget glad for at EU-landene langt om længe gav efter for fornuften, og gik med til total udfasning. Det sender det helt rigtige signal til både industrien og verden.

Slaget om PFAS

Et andet eksempel på en konkret og yderst vigtig forbedring Enhedslisten har været med til at sikre, er at undgå at de mest klimaskadelige F-gasser (HFC) blot erstattes med mindre klimaskadelige (HFO) F-gasser, som til gengæld indeholder de skadelige evighedskemikalier PFAS:

Jeg er særligt glad for at det er lykkes at forbyde F-gasser helt i en række sektorer og dermed også mindske brugen af evighedskemikaliet PFAS. EU-Kommissionen havde ellers lagt op til at give industrien frit løb for brugen af det sundhedsskadelige kemikalie, selv i varmepumper til private hjem. I stedet skal der nu bruges naturlige alternativer, som allerede produceres i Europa. Det er den logiske vej at gå, lyder det fra Nikolaj Villumsen.

Næste skridt

Den indgåede aftale skal nu gennemskrives af juristerne, hvorefter både EU’s Ministerråd og EU-Parlamentet formelt skal godkende den, men Nikolaj Villumsen forventer ikke at der vil opstå problemer:

Vi har en god aftale for klimaet, og det der mangler er ren formalia. Derfor tør jeg også godt fejre sejren allerede, og det tror jeg også at klimaet vil gøre, slutter han.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed