Nyhed F-gasser

Kæmpe udvalgssejr om klimaskadelige F-gasser

Enhedslisten har været med til at sikre en vigtig klimasejr i EU-Parlamentets miljøudvalg. Der er kommet flertal for en mere ambitiøs politik for stop af brug af F-gasser, herunder at man undgå i stedet at bruge PFAS-kemikalier.

(Foto: Bill Oxford /Unsplash)
Pelle Christy Geertsen

Det var en kæmpe sejr for klimaindsatsen der blev sikret i EU-Parlamentets Miljøudvalg i afstemningen om F-gasser i dag, mener Enhedslistens EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen, der er Venstrefløjsgruppens forhandler.

Han understreger at Kommissionens udspil om at udfase brugen af F-gasser – gasser der er op til 25.000 gange mere klimaskadelige end CO2 – var et godt udgangspunkt, men at det er lykkedes at sikre opbakning til en endnu bedre linje:

Det er lykkedes os at skabe en rød-grøn sejr i udvalget, hvor dele af den borgerlige fløj ellers forsøgte at dreje forslaget i en langt mindre visionær retning. Det fik vi heldigvis afværget, og nu har vi en aftale der vil gøre en reel forskel, siger han.

Det er lykkedes os at skabe en rød-grøn sejr i udvalget, hvor dele af den borgerlige fløj ellers forsøgte at dreje forslaget i en langt mindre visionær retning.

Hjørnestenen i F-gasforordningen er listen over hvornår forbud mod salg af produkter med meget klimaskadelige F-gasser træder i kraft. Den har været afgørende i at rykke markedet i en grønnere retning, fordi producenterne ikke udvikler produkter, som få år senere vil være forbudte.

Det er også her, man kan finde et konkret eksempel på en vigtig forbedring som Enhedslisten har været med til at sikre, påpeger Nikolaj Villumsen. Hvor Kommissionen kun foreslog at udfase de mest klimaskadelige F-gasser, men stadig tillade F-gasser med en mindre klimabelastning, men som stadig indeholder evighedskemikalierne PFAS, lykkedes det i forhandlingerne at udfase alle F-gasser over de kommende år i næsten alle sektorer.

Jeg er så glad for at vi nu sørger for at man i udfasningen af de meget klimaskadelige F-gasser undgår at lave et midtvejsstop hvor man godt nok bruger F-gasser, som er mindre klimaskadelige, men som stadig er PFAS og i stedet for overgår til naturlige gasser. Det var ellers den tilgang EU-Kommissionen havde lagt op til. Det er en meget vigtig sejr, at man i stedet vil gå direkte mod en overgang til naturlige gasser.

Jeg er så glad for at vi nu sørger for at man i udfasningen af de meget klimaskadelige F-gasser undgår at lave et midtvejsstop hvor man godt nok bruger F-gasser, som er mindre klimaskadelige, men som stadig er PFAS

Villumsen understreger at der allerede findes produkter på markedet der er fri for F-gasser, som også kan være PFAS, og at de nye forbud vil være give virksomhederne vished om, at fremtiden er F-gasfri og genne investeringerne mod naturlige løsninger.

Det er en klar sejr for både miljøet og klimaet vi nu har sikret. Med aftalen vil der ikke længere være et incitament til at udvikle eksempelvis varmepumper der benytter F-gasser. Jeg ved vi vil møde modstand fra EU’s Ministerråd i de kommende forhandlinger, men jeg tror der er en kamp vi kan vinde, også der, afslutter han.

jeg ved vi vil møde modstand fra EU’s Ministerråd i de kommende forhandlinger, men jeg tror der er en kamp vi kan vinde, også der

Næste skridt

Efter de vedtagne kompromisser fra udvalgsafstemningen er blevet sat sammen og tjekket af EU-Parlamentets juristlingvister, er næste skridt at det skal til afstemning i hele EU-Parlamentet. Det er planlagt til at finde sted under plenarsamlingen i Strasbourg i april måned.

Derefter skal der forhandles med EU’s medlemslande.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed