Nyhed Naturgenopretning

Jeg har ledt og ledt, men jeg kan stadigt ikke finde Helveg i EUs grønne maskinrum

I sagen om EU´s naturgenopretningslov gemmer både de Radikale og Moderaterne sig bag Venstre, skriver Nikolaj Villumsen i sin klumme på Netavisen Pio, og efterspørger en klar udmelding fra de to partier - og fra de danske Konservative.

Nikolaj Villumsen in the European Parliament Plenary Chamber. (Photo: European Parliament, 2023)
Nikolaj Villumsen (MEP)
Nikolaj Villumsen (MEP)

De Radikales Morten Helveg ynder at tale om hans arbejde i EU´s ”grønne maskinrum”, og skal man tro ham selv er han både flittig og indflydelsesrig der. I Bruxelles er det dog ofte at vi er mange der forgæves er på udkig efter ham, ikke mindst inden for det grønne område.

Det gælder for eksempel på spørgsmålet om et stort grønt spørgsmål der lige nu hjemsøger gangene i EU-Parlamentet: hvorvidt EU skal have en naturgenopretningslov eller ej.

I Bruxelles er det dog ofte at vi er mange der forgæves er på udkig efter ham, ikke mindst inden for det grønne område.

Og ja, jeg mener om, ikke hvordan den skal se ud. Efter hård debat står vi nemlig nu i den situation at EU-Parlamentets reaktionære side har besluttet sig for at prøve helt at forhindre at EU får en stærk tiltrængt lov om naturgenopretning.

Det står klart efter to stærkt deprimerende afstemninger i udvalgene for landbrug og fiskeri, hvor en klar højrealliance, sammen med den liberale gruppe besluttede sig for, at en udvanding af naturloven ikke var nok: de vil sænke den helt.

Gemmer de radikale sig bag Venstre?

Den liberale gruppe er den hvor der for tiden sidder flest danske EU-Parlamentarikere, og hele tre partier er at finde der: Venstre, Radikale og Moderaterne.

I sagen om naturgenopretning kan man dog let få den opfattelse, at der faktisk kun er ét dansk parti i gruppen, nemlig Venstre. På trods af situationens alvor er det i hvert fald det eneste af partierne i gruppen der har kvidret op i sagen. Desværre på den forkerte side, for i Landbrugsudvalget støttede landbruges parti at afvise naturbeskyttelsen.

Det er noget de må stå til ansvar for overfor vælgerne – men i det mindste har de da en holdning at stå til ansvar for. Indtil videre har deres to søsterpartier, Radikale og Moderaterne, nemlig været overraskende stille på sagen. Ja man kan næsten sige at det er som om de i denne sag (som så ofte før) gemmer sig bag storebror Venstre.

Konservativt flyverskjul?

Det samme gælder i øvrigt de danske Konservative og deres EU-Parlamentariker, Pernille Weiss, der har sæde i Miljøudvalget. For heller ikke her har der ligefrem været en syndflod af indikationer på om man støtter de europæiske konservatives forsøg på at blokere for, at EU får en naturgenopretningslov. Ligesom man heller ikke har kommenteret på, at det er noget der sker i en nærmest uhellig alliance med EU´s yderste højrefløj.

Det ville klæde partiet at komme ud af sit flyverskjul og melde klart ud om man mener EU skal tage hånd om vores natur og indføre mere naturbeskyttelse med genopretningsloven – eller om man dropper alt grønt maskespil, og bakker op om, at EU´s natur ikke skal beskyttes?

Sort blok i EU-Parlamentet

Udover at udviklingen konkret skader naturbeskyttelsen i hele Europa, og dermed vores fremtid, så synes den også at være budbringer om noget mere: Fremvæksten af en sort blok i EU-Parlamentet.

Det er en noget anden sort blok end den jeg var vant til at høre om i min ungdom, og en sort blok der er langt mere skræmmende. For det er en blok af Europas politisk sorteste kræfter, en blok der forener konservative, det yderste højre – og til tider også en god del af Europas liberale politikere.

Det er en blok af Europas politisk sorteste kræfter, en blok der forener konservative, det yderste højre – og til tider også en god del af Europas liberale politikere

Det er en blok der har været længe under vejs i Bruxelles. Her har vi været vidner til, hvordan den konservative EPP-gruppe i stigende grad kædes sammen med den endnu mere højreorienterede ECR-gruppe, hvor bl.a. Polens regerende højre-katolikker jo sidder. Det ser nu ud til at der i flere lande kommer deciderede valgalliancer vendt mod at venstrefløjen skal få indflydelse. Ja uha, tænkt hvis der kom et grønt eller rødt strejf på EU-politikken.

Nu må de danske liberale ud af skabet

Når Europas højrefløj på denne side vælger at melde klart ud om både politiske prioriteter og alliancepartnere, bliver det yderst relevant, især her inden næste års valg, at finde ud af, hvad de danskere der sidder i den liberale gruppe rent faktisk mener om sagen.

Venstre har som sagt tilsyneladende allerede valgt side i denne kamp, og dermed også vist hvor villige de er til at lave fælles front med Le Pen og hendes venner. Men de to mindre partier er underligt stille – på begge spørgsmål vel at mærke.

Jeg synes ellers det ville klæde dem om de, inden miljøudvalget skal stemme på torsdag den 15. juni, vil melde klart ud – både offentligt og internt i deres gruppe – om, hvorvidt de støtter forsøgene på at sænke Europas naturbeskyttelse eller ej. I samme stund kan de så også passende lade et par ord falde, om deres politiske gruppes stigende samarbejde med det yderste højre, og hvorvidt de synes det er noget man skal have mere af i fremtiden?

hvis du virkeligt er en del af det grønne maskinrum, var det så ikke på tide at bruge noget af din indflydelse

Så kære Radikale og Moderaterne, lad mig spørge jer direkte: skylder I ikke vælgerne at melde klart ud på dette punkt? I tillæg hertil vil jeg så også spørge den selvudnævnte grønne maskinmester, Morten Helveg: hvis du virkeligt er en del af det grønne maskinrum, var det så ikke på tide at bruge noget af din indflydelse og få sikret støtte til EU’s naturgenopretningslov OG få sagt fra overfor samarbejde med Le Pen og hendes venner i samme åndedrag?

 

Indlægget er oprindeligt bragt på Netavisen Pio, og kan findes der via dette link.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere