Nyhed Emissionsstandarder

Nye motornormer for EU er en ren farce

EU-landene foreslår at udvande de nye EU-normer for forbrændingsmotorer så meget, at det er en ren farce, mener Nikolaj Villumsen.

(foto: @datarec free images)
Pelle Christy Geertsen
Pelle Christy Geertsen

En ren farce og klokkeklar green-washing. Sådan beskriver EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen den aftale om nye motornormer for EU som EU’s medlemslande har vedtaget i dag.

Reglerne, der skal sætte nye, bedre normer for hvor mange skadelige partikler forbrændingsmotorer må udlede, blev allerede fra begyndelsen mødt af kritik, men er nu blevet udvandet yderligere og ligner dermed de eksisterende Euro 6-normer. Nikolaj Villumsen udtaler:

Det er her jo green-washing af værste skuffe og en ren farce. Man prøver at lade som om man tager et skridt fremad, men i realiteten er det de samme udledningsnormer og testkrav som de gældende Euro 6 regler, det er rent til grin.

Han er klar i mælet om, hvordan det kunne komme så vidt:

Jeg synes det er beskæmmende at se hvordan en række EU-lande, ligesom flere politikere i EU-Parlamentet helt klart er bukket under for bilindustriens intense lobbyarbejde. De burde skamme sig.

En klar udvanding

I EU-Parlamentet, hvor forslaget lige nu også behandles, er Nikolaj Villumsen Venstrefløjsgruppens forhandler på sagen. Her ses mange af de samme kampe som har udspillet sig i EU’s Ministerråd, men her er det især EU-Parlamentets borgerlige fløj, inklusiv Renew-gruppen, som huser både Radikale Venstre, Moderaterne og Venstre, der er gået bilindustriens ærinde. Nikolaj mener det både vil ende med at koste europæiske liv på grund af luftforurening og skade samfundsøkonomien:

Ikke blot vil det her sætte millioner af europæeres liv og helbred på spil, når man ikke sætter ind over for luftforurening, oven i hatten er det også at skyde os selv i foden når det gælder fremtidens grønne arbejdspladser. Den linjer man lægger op til, er så begrænset, at vil gøre det muligt for USA og Kina at vinde konkurrencen om fremtidens grønne arbejdspladser i transportsektoren. For uden ambitiøse krav til den europæiske bilindustri bliver det ikke europæiske biler, som kan leve op til standarder for luftkvalitet i byerne. Det er hul i hovedet.

Støtter det danske nej

Nikolaj Villumsen erklærer sig enig med Miljøminister Magnus Heunicke der før weekenden erklærede at Danmark ville stemme nej i Rådet.

Jeg synes det var helt rigtigt at Danmark erklærede man ville stemme nej til Rådets mandat. vi er simpelthen nødt til at sætte foden ned og kalde det her hvad det er: udvanding og greenwashing.

Næste skridt

Når EU-Parlamentet har fastlagt sin position til sagen, skal en endelig tekst forhandles hjem med EU’s medlemsstater.

 

Medieomtale

Du kan læse mere om historien og Nikolaj Villumsens synspunkter i forskellige danske medier, herunder:

1. Mobility Watch, 25. september: Danske parlamentarikere frygter EU sakker bagud i produktion af grønne lastbiler

2. Danmarks Radio, 25. september: Danmark stemmer nej i protest: Veje bliver endnu mere præget af bilos, støj og trængsel, siger minister

3. Policy Watch, 26. september: Danmark har sendt protestbrev til EU efter “skuffende” nye miljøkrav til køretøjer 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere