Nyhed Pesticider

Højrefløjen saboterer EU’s pesticidlovgivning

Nikolaj Villumsen reagerer på højrefløjens sabotage af EU's pesticidlovgivning, som han kalder dybt uansvarlig.

Pelle Christy Geertsen

Ren sabotage og uansvarlig populisme, sådan beskriver Enhedslistens Nikolaj Villumsen situationen efter EU-Parlamentets højrefløj i dag formåede helt at sabotere forsøgene på at få en ny pesticidlovgivning.

Jeg havde forventet at højrefløjens og pesticidlobbyen ville forsøge at udvande de kompromisser der ellers var blevet indgået, men ikke at de ville gå så langt som de har gjort i dag. Det er jo klar sabotage af miljølovgivningen og ren og skær uansvarlig populisme.

Udvandingen betød at bl.a. forpligtelsen til at reducere brugen af ​​pesticider med mindst 50 % inden 2030 blev fjernet. Det sammen gjaldt den længe ventede forpligtelse til at begrænse brugen af ​​farlige sprøjtemidler med mindst 65 % inden 2030. Også når det kom til restriktioner for giftbrug i følsomme naturreservater fik ​​højrefløjen fjernet det helt.

Som følge af disse og andre forringelser blev loven om reduktion af pesticider svækket i en sådan grad, at grønne og progressive MEP’er i sidste ende ikke længere kunne støtte loven. Som følge heraf stemte et flertal i Europa-Parlamentet imod loven.

Redningsforsøg blev afvist

Efter den første afstemning forsøgte Venstrefløjsgruppen sammen med de grønne og socialdemokraterne, kendt som EU-Parlamentets progressive koalition, at få sendt forslaget tilbage til det ansvarlige udvalg for en ny gennemgang. Det var håbet at man her ville kunne opnå et kompromis der ville kunne skabe enighed, men dette blev dog også afvist af det Nikolaj Villumsen betegner som pesticidindustriens venner:

Jeg må indrømme at jeg stadigt er både chokeret og edderspæk rasende. Hvad dælen bilder pesticidindustriens venner sig ind? Det er helt klart at det her ikke handler om andet end billig valgkamp – men det sker på bekostning af naturen og os alle sammen.

Kommer til at koste alle i EU

Nikolaj Villumsen mener at højrefløjens udvandingstilgang overfor helt nødvending beskyttelse af mennesker og natur vil komme til at koste alle i EU, herunder ikke mindst det landbrug de påstår at tænke på:

Hvis vi skal være helt ærlige, så kommer denne ekstremt kortsigtede politik fra højrefløjen til at koste os alle sammen dyrt. Borgere i hele EU risikere unødvendig eksponering for pesticider og naturen kommer til at lide. Samtidigt skyder landbruget sig selv i foden, for når der skal rettes op på den manglende handling senere, bliver vi nødt til at skride endnu hårdere ind.

En uskøn alliance

Enhedslistens EU-Parlamentariker understreger at man bag afvisning finder det han kalder en uskøn alliance. Det er tale om den konservative EPP-gruppe, deres venner på det yderste højre, men også store dele af den liberale gruppe (hvor både danske Moderaterne, Venstre og Radikale sidder), sammen har fremsat en række forslag til udvandinger, og derefter har forhindret en ny behandling i det ansvarlige udvalg:

Det er helt klart at den pesticidforherligende linje der tvinges igennem her, kommer fra den Konservative gruppe sammen med det yderste højre – men med støtte dybt ind i den liberale gruppe, og selv nogle socialdemokrater. Det er skræmmende så kortsigtet de tænker.

Højrefløjen og de Liberale har dog ikke handlet alene. Pesticidmarkedet i EU omsætter hvert år for mere end 90 mia. kr. og markedet er koncentreret på blot fire producenter. Bayer, BASF, Syntega og Cortev, som med næb og klør forsvarer deres indtægt.

Pesticid- og landbrugslobbyen har i de tre år lovforslaget har været debatteret og forhandlet brugt mere end 300 millioner kroner på at lobby-arbejde i EU. Blandt andet betaler Bayer danske Rud Pedersen knap 6 mio. kr. for at sikre pesticidinteresser i EU-lovgivningen.

Højrefløjen bør melde klart ud nu

Nikolaj Villumsen mener at højrefløjen nu må tage konsekvensen af deres uansvarlige opførsel og melde klart ud: at de slet ikke ønsker lovgivning, selv når det åbenlyst er nødvendigt:

Jeg synes det er på tide at EU’s højrefløj, herunder store dele af den liberale gruppe, melder ærligt ud: De ønsker ikke lovgivning der beskytter mennesker og miljø i EU. De ønsker ikke at lytte til videnskab og fagfolk og de afviser blankt at udvise rettidig omhu. Derimod vil de stikke hovedet i busken og lade som ingenting. Det fortjener deres vælgere at vide.

Nikolaj Villumsen fortsætter med en parallel til de kontroversielle forsøg på at få afvist EU’s naturgenopretningslov:

Det her minder mig om kampen om naturgenopretning. Det er tale om helt centrale dele af den grønne pagt, og selv om højrefløjen gentagne gange har godkendt at vi har brug for sådanne tiltag, så løber de fra deres egne løfter.

Usikker fremtid

Efter dagens afstemning er det usikkert om EU overhovedet kommer til at få den tiltrængte – og lovede – regulering af pesticider, og hvis det sker, hvilken form det vil kunne tage.

Hvis vi ser realistisk på det, så er det ikke længere sikkert at vi får den lovede pesticidlovgivning, på grund af højrefløjens svigt i dag¸ afslutter Nikolaj Villumsen.

 

Læs også mere om sagen hos

1. Berlingske: EU-Parlamentet stemmer forslag om at halvere brug af pesticider ned.

2. Økologi Nu: Stort nederlag til skrappere pesticidlov: »Det er en mørk dag for miljøet«

3. Gylle.dk: EU-landmænd kan sprøjte videre trods en million advarsler

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed