Endnu engang truer højrefløjen EU’s naturgenopretningsplaner, og det vækker vrede og frustration hos Enhedslistens Nikolaj Villumsen.
Jeg synes det er stærkt bekymrende at vi endnu engang, står i den situation at EU’s naturgenopretningslov kan blive helt afvist – og vel at mærke uden at der er planer om et alternativ.
Hans frustrationer kommer efter to grupper i EU-Parlamentet endnu engang har stillet forslag om helt at afvise naturgenopretningsloven. En aftale der ellers allerede er blevet forhandlet hjem mellem EU-Parlamentet og EU’s medlemslande.
Endnu engang ser vi hvordan EU’s yderste højrefløj prøver at stikke en kæp i hjulet på naturgenopretningen. Alene har de ikke styrken til det, men vi har desværre før set hvordan de har venner langt ind i den liberale gruppe. Jeg håber at vi denne gang slipper for at se danske EU-politikere der melder sig ind i den ekstremistiske anti-naturgenopretningslejr.
Afvisningsforsøg fra det yderste højre
Der skulle egentlig blot have været en enkel afstemning om den indgåede kompromisaftale, men både den konservative ECR-gruppe og ID-gruppen der udgør EU-Parlamentets yderste højre, har begge stillet forslag om at afvise aftalen, og derefter om at ændre ved det indgåede kompromis.
Nikolaj Villumsen advarer om, at det at genåbne kompromisset i realiteten betyder at en aftale ikke kan indgås:
Man skal være opmærksom på, at det at åbne teksten op for ændringer på nuværende tidspunkt i praksis er det samme som at sige at en endelig aftale ikke skal indgås, for det bliver konsekvensen.
Han fortsætter:
Hvis modstanderne af aftalen I det mindste havde realistiske alternativer til, hvordan problemerne så skal løses ville det være en ting. Men sandheden er jo, at det har de I sidste ende ikke. For de ønske ingen handling, ingen naturgenopretning og vil fortsætte som om alt er fint. Men, det er det jo bare ikke. Det er skammeligt!
Bliver et klart valgkampspunkt
Nikolaj Villumsen understreger at kampen om EU’s naturgenopretning er et naturligt indslag i den kommende EU-valgkamp. Han peger på hvordan flere danske højrefløjspolitikere tidligere var aktive i forsøgene på helt at sænke forslaget, og senere deltog aktivt i udvandingen af naturgenopretningsloven:
Jeg kan husker sidste EU-valgkamp. Der stod flere af mine kollegaer nærmest i kø for at påstå hvor grønne de var. Desværre viser deres handlinger i forbindelse med naturgenopretningsloven det i flere tilfælde kun var flotte ord og ingen handling. Eller i nogle tilfælde handling stik imod afgivne løfter. Jeg har svært ved at forestille mig at nogle af dem ikke vil blive konfronteret med deres svigt i den kommende valgkamp.
Næste skridt
Hvis forslaget om at afvise aftalen vedtages, eller hvis der åbnes for ændringsforslag betyder det i praksis at en aftale med Rådet ikke vil kunne gennemføres. Dermed vil forslaget enten bortfalde, eller det vil skulle behandles igen at det næste EU-Parlament, hvilket i bedste tilfælde betyder en lang udskydning af det, i værste tilfælde kommer til at betyde at det slet ikke kan vedtages.