Nyhed F-gasser

F-gas vedtagelse i EU er et vigtigt skridt i klimakampen!

Med vedtagelsen af aftalen om indsats mod F-gasser, har EU-taget en vigtigt skridt i klimakampen. Nikolaj Villumsen var Venstrefløjsgruppens forhandler på sagen.

Foto: The Left
Pelle Christy Geertsen

Da EU-Parlamentet i dag, med 497 stemmer for, 92 imod og 32 der undlod, vedtog aftalen med EU-landene om indsats mod de såkaldte F-gasser, tog man samtidigt et vigtigt skridt i klimakampen, siger Enhedslistens EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen.

Som Venstrefløjsgruppens forhandler på sagen, var han med til at sikre en stærk aftale, og aftalen er vigtig, for de klimafarlige F-gasser er op til 25.000 gange mere skadelige end CO2. Derfor vil indsatsen også reducere EU’s klimapåvirkning med lige så meget som hele EU’s luftfartssektor bidrager, understreger han:

EU-Parlamentet har netop taget et vigtigt skridt for klimaet med en markant begrænsning og udfasning af de ekstremt skadelige klimagasser. Med aftalen kommer til at reducere EU’s klimabelastning med 2.5% – eller svarende til hele luftfartssektoren! Det er et tal man kan tage og føle på!

Udfasning i 2050

Et af de store slagsmål i forhandlinger med EU-landene var om brugen af de mest klimaskadelige af F-gasserne skulle udfases helt eller ej. Her kæmpede Nikolaj Villumsen og EU-Parlamentet for en fuld udfasning i 2050, mens EU-landenes regeringer længe holdt på at der ikke ville sættes sluttidspunkt for brugen af disse gasser.

En af de ting Nikolaj Villumsen understreger er vigtig i aftalen, er da netop også at EU-landene endeligt gav sig på punktet. Han mener det er vigtigt både for klimaet og for industrien:

Det at vi har fået et endeligt sluttidspunkt for F-gasserne er skide godt for klimaet. Samtidigt sender det også det helt rigtige signal til både industrien og verden, og belønner de grønne virksomheder der allerede har F-gas frie løsninger, fordi det viser deres metoder er fremtidssikrede.

PFAS var også på bordet

De kontroversielle PFAS evighedskemikalier var også et stridspunkt inden den aftale der nu er blevet godkendt, blev færdiggjort. Enhedslisten kæmpede hårdt for at det blev sikret at undgå at de mest klimaskadelige F-gasser (HFC) blot blev erstattet med de mindre klimaskadelige (HFO) F-gasser, som til gengæld indeholder de skadelige evighedskemikalier PFAS.

Det er så vigtigt at det lykkedes os at forbyde F-gasser helt i en række sektorer. Dermed mindsker vi også brugen af evighedskemikaliet PFAS. Stik imod al fornuft havde EU-Kommissionen ellers lagt op til at give industrien frit løb for brugen af det sundhedsskadelige kemikalie, selv i varmepumper til private hjem. Men der findes allerede i dag alternativer til både F-gasser og PFAS, så det var helt hen i vejret, siger Nikolaj Villumsen, og afslutter:

Vi har netop godkendt en god aftale for klimaet, en aftale der både vil gøre en global forskel ved at blive implementeret i EU, men som også sender et signal til resten af verden om, at de også bør skride ind mod F-gasserne, og det sagtens kan lade sig gøre.

Se hvordan danskerne stemte

Alle tilstedeværende danske medlemmer af EU-Parlamentet pånær to støttede aftalen. Nikolaj Villumsen kommenterede efterfølgende på twitter/X den manglende støtte og spurgte bl.a. Asger Christensen fra Venstre om det var en fejl at han stemte imod aftalen.

Du kan finde hans kommentar og spørgsmål her.

Nikolaj Villumsens tale i EU-Parlamentet

Nikolaj Villumsens tale fra debatten i EU-Parlamentet den 15. januar kan ses herunder.

 

Se også omtalen af afstemningen i diverse medier, eksempelvis:

1. Politiken: EU-direktiv udfaser brug af klimaskadelige gasser fra varmepumper og køleskabe.

2. Berlingske: EU-direktiv skal sænke klimabelastning med 2,5 procent.

3. AdresseAvisen (Norge): Forbud mot fluorgasser vedtatt i EU.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed