Nyhed Pressemeddelelse

Skæbnedag for klimaet

EU Parlamentet skal stemme om hvorvidt EU-Kommissionens kontroversielle taksonomiforslag skal afvises.
Enhedslistens Nikolaj Villumsen mener det er hul i hovedet at påstå at gas er grønt og bæredygtigt.

Nikolaj Villumsen og kollegaer fra Venstrefløjsgruppen mødes med klimaaktivisterne ude foran EU-Parlamentet. (Foto: The Left Group)
Pelle Christy Geertsen

Efter hårde interne slagsmål stemmer EU-Parlamentet i dag  om at afvise EU-Kommissionens kontroversielle taksonomiforslag.

Kravet om afvisning kommer fordi EU-Kommissionen, i et kontroversielt forslag, forsøger at kalde investeringer i gas og atomkraft for grønne og bæredygtige, og vil opfordre private til at investere i begge. Det frygtes at det kan føre investeringer væk fra vedvarende energi. Det mener Enhedslistens EU-Parlamentariker, Nikolaj Villumsen er hul i hovedet:

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: At påstå at et fossilt brændstof som gas nu pludseligt er grønt og bæredygtigt, det er hul i hovedet. Det er også at gøre grin med de videnskabelige kriterier EU-Kommissionen burde have lyttet til

Kommissionen forslag er allerede blevet afvist af EU-Parlamentets Miljø- og Klimaudvalg, men nu skal alle 705 EU-parlamentarikere stemme om det.

Dagens afstemning sker efter at klimaaktivister fra hele Europa har camperet i Strasbourg og på forskellig vis har søgt at råbe EU-parlamentarikerne op. I mange tilfælde har både fransk politi og EU-Parlamentets sikkerhedsfolk afvist aktivisterne, selv hvis de havde invitationer fra folkevalgte, noget Nikolaj Villumsen kritiserer:

I stedet for at få politiet til at holde klimaaktivisterne væk, synes jeg man skylder dem, især de unge, at høre på hvad det er de har at sige. De er her ikke for sjov, de er her fordi det er virkelig vigtigt hvad vi stemmer i dag. Det er sigende at nogen er så bange for sandheden, mens fossillobbyisterne har frit spil i magtens korridorer.

Hvis EU-Kommissionens taksonomiforslag afvises, vil Kommissionen skulle udarbejde et nyt. En afvisning vil, ifølge Nikolaj Villumsen, sende et klart signal:

Det er klart at hvis et flertal siger klart til Kommissionen at deres forslag var for sort og uvidenskabeligt, så forventer vi at et nyt udspil er baseret på videnskaben

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed