Nyhed Folkeafstemning

S-toppens 5 bedste argumenter for at stemme nej

Socialdemokratiet anbefaler at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Men indtil for ganske nyligt argumenterede partiet for, hvorfor det var dårlig ide at afskaffe forbeholdet. Vi bringer her deres fem bedste argumenter.

Trine Bramsen (S) der indtil for nyligt var forsvarsminister har forklaret, hvordan hun frygter at en afskaffelse af forsvarsforbeholdet vil være en glidebane hen imod, at EU kan bestemme over, hvor danske soldater skal indsættes. (Foto: Keld Navntoft /Forsvarsministeriet)
Tobias Clausen

Vi anbefaler danskerne meget klart at afskaffe forsvarsforbeholdet.”

Sådan lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i marts udskrev folkeafstemning om det danske EU-forsvarsforbehold. Der var tale om en stor kovending for partiet, som få uger tidligere havde argumenteret stærkt for at bevare forsvarsforbeholdet.

Vi har været i arkiverne og fundet de bedste argumenter Socialdemokratiets top selv har fremført for ikke at afskaffe forsvarsforbeholdet

1. Det kan blive en glidebane mod afgivelse af mere magt til EU

I en debat på TV-stationen DK4 i december 2020 havde Trine Bramsen (S) som forsvarsminister følgende udveksling med Venstres ordfører Jan. E. Jørgensen.

“Trine Bramsen (S): ”Det er der jo er bekymringen, det er ikke de operationer der er nu i EU. Det er, hvad er det det kan udvikle sig til på den lange bane og der må jeg bare sige, at vi set på mange områder i EU, at vi er tiltrådt noget og lige pludselig har vi ikke stået selv og været herre over de beslutninger, som træffes i Danmark. Og det er jo en reel bekymring. Jeg synes der er gentagne eksempler på, at det er sket.

Pludselig at det ikke er os selv, som beslutter hvor er det vores soldater skal sendes hen

Trine Bramsen (S), Forsvarsminister

Jan E. Jørgensen (V): Hvad tænker du så det kunne være på forsvar?

Trine Bramsen (S): Pludselig at det ikke er os selv, som beslutter hvor er det vores soldater skal sendes hen, hvor er det vores flåde….”

2. Danmark vil blive underlagt krav om at deltage i EU’s militære missioner

“Det er helt korrekt, at jeg har udtalt, at der vil være et krav om at Danmark skal deltage i operationer såfremt vi bliver en del af inderkernen af EU’s forsvarspolitik. Det vil jeg holde fast i.”

Trine Bramsen (S), Forsvarsminister, 20. februar 2020, Samråd i Folketinget.

3. Det vil betyde færre ressourcer til bl.a. FN-missioner

”Jeg har jo hørt det pres, der er på landene i forhold til at stille med bidrag, og der synes jeg jo, at jeg som forsvarsminister også har en forpligtelse over for de danske soldater, som vi lige nu sender ud i regi af NATO, og de her øvrige samarbejder. Og jeg kan ikke se, hvor vi skulle tage og flytte soldater fra. Vi kan ikke presse den mere. Så det ville betyde, at vi så skulle stille med færre soldater i NATO-missioner eller til nogle af de andre samarbejder, vi er del i.”

– Trine Bramsen (S), Forsvarsminister, 20. februar 2020, Samråd i Folketinget.

4. Vi kan uden problemer føre den udenrigs- forsvars- og sikkerhedspolitik som vi ønsker.

”Der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil. [..] Tværtimod.

– Jeppe Kofod (S), Udenrigsminister, 2. februar 2022, Altinget.dk.

“Jeg har ikke en eneste gang i min tid som statsminister oplevet forbeholdene som en begrænsning. Hvis man gør Danmarks placering i Europa til et spørgsmål om forbeholdene, så tager man simpelthen fejl.”

– Mette Frederiksen (S), Statsminister, 21. oktober 2021, Altinget.dk

”Så jeg har stadig til gode, at se, hvor er det at der er nogen meget meget håndfaste og konkrete eksempler på at forbeholdet blokerer for, at vi kan gøre noget af det vi mener er af afgørende betydning for Danmarks sikkerhed.

– Trine Bramsen (S), Forsvarsminister, 29 april 2021, Møde I Folketingets Europaudvalg

5. Vi sidder allerede med omkring bordet

Trine Bramsen: Nu sagde Jan E. Jørgensen (V) før det med, at vi vil sidde med ved bordet – det gør man faktisk som dansk forsvarsminister. Man sidder med omkring bordet.”

– Trine Bramsen (S), Forsvarsminister, December 2020, TV-debat DK4

Den 1. juni skal vælgerne til stemmeurnerne og afgøre om Danmarks EU-forsvarsforbeholdet skal afskaffes.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed