Opinion Ungarn

Sådan sætter vi foden ned overfor Orbán, én gang for alle!  

Det er på tide, at EU bruger de redskaber, de rent faktisk har, og sætter ind over for Ungarns Viktor Orbáns afpresning af resten af EU-landene. Tiden er kommet til, at vi fratager Ungarn stemmeretten i EU’s ministerråd, Det skriver Nikolaj Villumsen i et indlæg på Solidaritet.dk.

Nikolaj Villumsen (MEP)

Når EU-Parlamentet i dag 17. januar diskuterer situationen i Ungarn og Viktor Orbáns gentagne overtrædelser af retsstaten, er det langt fra første gang, emnet er på dagsordenen.

Jeg håber, at det bliver anderledes denne gang. For én gangs skyld er der nemlig udsigt til, at diskussionen og den medfølgende resolution kan ende med andet end hårde, men ofte konsekvensløse ord.

Fratag Orbán stemmeretten

Det ser ud til, at et flertal i EU-Parlamentet vil bakke op for første gang at udløse EU’s artikel 7.2 og potentielt også artikel 7.3. Det er de artikler, der handler om at indkalde et land, som gentagne gange overtræder reglerne, til en alvorlig samtale og kræve forbedringer.

I modsætning til tidligere kan konsekvenserne for Ungarn, hvis der ikke ændres kurs, være klokkeklare.

Det vil nemlig være muligt at fratage Ungarn stemmerettighederne i EU’s Ministerråd – og vel at mærke uden at Ungarn kan blokere for det. Tiden er kommet til, at vi benytter os af den mulighed.

At udløse artikel 7.2 og 7.3 er ikke noget der skal tages let på. Men samtidig må vi også bare erkende, at det er nødvendigt. Vi ved alle, at Orbán gang på gang har benyttet sin magt til at afpresse sig ud af konsekvenserne.

Hvis ikke nu, hvornår så?

På trods af de langvarige problemer med Ungarn er der stadig både folk i EU-Parlamentet og EU-lande, der tøver.

Vi må derfor spørge os selv, hvornår man kan gøre brug af artikel 7, hvis ikke det skal være nu? Det er klart, at hvis vi gang for gang blot bøjer os for Orbán – uden at bruge de redskaber vi har – så vil andre måske lade sig inspirere.

Et af de store problemer i forbindelse med Ungarn har længe været, at handlinger på et punkt mødes af afpresning fra Viktor Orbán på et andet. Han truer for eksempel med at blokere for hjælp til Ukraine, hvis ikke han selv bestikkes. Derfor forstår jeg det ikke, hvis man ikke vil gøre brug af de muligheder, der rent faktisk findes.

Mange inden for EU-systemet taler meget om Orbán og hans afpresning som et problem – men samtidig vil de ikke benytte de redskaber, vi har. Det er ganske enkelt for slapt og et kæmpe svigt af deres ansvar.

 

Indlægget er oprindeligt bragt på solidaritet.dk og kan findes der via dette link

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed