Opinion

Regeringen bør blokere EU-Mercosur-aftalen og føre grøn handelspolitik

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bider sig fast i tal fra en kritiseret undersøgelse, som peger på, at EU-Mercosur-aftalen ikke vil øge afskovningen. Regeringen svigter således den grønne omstilling og bør bruge muligheden for at blokere aftalen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviser at handelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene vil fører til afskovning i Brasilien. Han henviser i den forbindelse til en konsekvensanalyse som London School of Economics har udarbejdet. Men analysen har fået skarp kritik for ikke at være opdateret og bygge på gamle data. (Foto: Vincent Van DoornickCopyright / EU-Parlamentet)
Avatar
Christian Schmidt Jacobsen
Søren Søndergaard (MF)
Søren Søndergaard (MF)

EU’s handelsaftale med Mercosurblokken – Argentina, Brasilien, Uruguay og Paraguay – er en klimakatastrofe. Flere eksperter, ngo’er og forskere peger nemlig på, at EU-Mercosur-aftalen vil forøge afskovningen i de sydamerikanske regnskove markant.

Det skyldes ikke mindst, at handlen med oksekød og soja liberaliseres, så Mercosur-landene vil forøge deres produktion af varer, der har stor indflydelse på afskovningen.

Men Danmark kan gøre noget for at afbøde den. EU-Mercosur-handelsaftalen kan blokeres af den danske regering, for det kræver blot ét EU-land, der ikke vil ratificere aftalen. Så hvad mener regeringen om aftalen?

London School of Economics har udarbejdet en konsekvensanalyse, der finder, at Mercosur-landene tidligere har forøget deres landbrugsproduktion, uden at det har forværret afskovningen.

Det er en konklusion, som udenrigsminister Jeppe Kofod læner sig op ad, når han erklærer sig som tilhænger af Mercosur-aftalen, men den konklusion har mødt kritik.

Analysen bygger på data fra tiden, før præsident Bolsonaro kom til magten i Brasilien. Dengang førte man en langt mere ambitiøs miljøbeskyttelsespolitik i Brasilien.

Virkeligheden i dag er en anden, og derfor påpeger kritikkerne, at man ikke kan bruge data fra dengang til at konkludere, at EU-Mercosur-handelsaftalen ikke vil forøge afskovningen i dag.

Den kritik har vi selvfølgelig bedt ministeren forholde sig til, men han beder os rette direkte henvendelse til analysens forfattere.

Siden er der kommet yderligere kritik, hvor forskere fra Boston University påpeger, at aftalen vil medføre lønstagnation og øget ulighed i Mercosur-landene. Når ministeren konfronteres med det, svarer han, at han stoler mere på den uopdaterede analyse i stedet for at forholde sig til substansen af den nye rapport.

Aftalen mellem EU og Mercosur har for store klimamæssige og økonomiske konsekvenser, til at det er værdigt af ministeren at feje kritikken så let af. Når ministeren på den måde vender det blinde øje til fakta, svigter han og regeringen den grønne omstilling.

Indlægget er bragt i Information d. 10 september 2021.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere