Chockvågor gick genom både Bryssel och många natur- och miljöorganisationer i EU när förslaget till förordning om restaurering av natur nyligen röstades ner och föll i EU-parlamentets miljöutskott.
Förslaget gick om intet efter en desinformationskampanj från främst högergruppen EPP (där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår) som innehöll felaktiga påståenden om vad lagförslaget skulle innebära. Gång på gång har påståendena motbevisats, trots det fortsätter de att framställas som sanningar.
Lagen om naturrestaurering är i själva verket helt nödvändig för att vi ska kunna återupprätta den biologiska mångfalden, motverka den globala uppvärmningen och säkerställa att vi kan odla tillräckligt mycket med mat för framtida generationer.
I korridorerna i Bryssel pratas det öppet om att motståndet egentligen inte har att göra med själva innehållet i det konkreta lagförslaget. Istället handlar det om den stora, konservativa EPP-gruppens taktik inför den kommande valrörelsen. Det är en grupp som, tyvärr, i jakten på framgång, lierat sig med yttersta högern men även tagit hjälp av många av de liberala partierna. En allians som borde bekymra de flesta, men det handlar inte denna text om.
Det borde inte vara möjligt att spela roulette med naturens framtid som insats bara för att kunna plocka billiga politiska poänger. Men det är just det som skett, och det har varit upprörande att följa.
Det borde inte vara möjligt att spela roulette med naturens framtid som insats bara för att kunna plocka billiga politiska poänger.
Det är också anmärkningsvärt att så många av de nordiska politikerna på högerkanten, istället för att försöka övertyga sina högerkollegor att rösta för förslaget, varit frånvarande eller öronbedövande tysta.
Det finns mycket de hade kunnat ta upp. De hade kunnat prata om den övergripande frågan, att vi måste skydda och återställa vår natur. Gör vi inte det får det drastiska konsekvenser. De hade också kunnat ifrågasätta retoriken och den uppenbart bristfälliga argumentationen som hörs i debatten.
Till exempel har de konservativa argumenterat för att de visst vill ha en naturskyddslagstiftning, bara inte just den föreslagna. Men vi, och alla som har följt ärendet, vet att det bara är en dålig ursäkt. Ett nej till den nu föreslagna lagen om naturrestaurering innebär inte att det kommer en annan naturskyddslagstiftning i dess ställe. Det skulle dröja många år innan en annan typ av lagstiftning skulle kunna vara på plats. Och naturen har inte råd att vänta.
Det är därför som vi uppmanar er: Kära nordiska kollegor på högerkanten, använd era röster! Påverka kamraterna i era politiska grupper! Både i nuvarande och kommande debatt.
I kampen för EU:s natur räknas varje röst. Vi uppmanar er att rösta för naturen när ni lägger era röster i den slutliga omröstningen den 12 juli. Och vi ber er att innan dess höja era röster, prata med era kollegor och avråd dem från att offra naturen på populismens kalla altare.
I kampen för EU:s natur räknas varje röst
Malin Björk, EU-parlamentariker, Vänsterpartiet (SE)
Silvia Modig, EU-parlamentariker, Vänsterförbundet (FI)
Nikolaj Villumsen, EU- parlamentariker, Enhedslisten (DK)
Indlægget er oprindeligt bragt i Expressen, og kan findes der, via dette link.