Opinion Nikolaj Villumsen:

EU bør sige klart nej til krig mod Iran

Danmark og EU bør sige klart fra og arbejde intensivt og proaktivt for, at situationen nedtrappes gennem FN. De brutale amerikanske sanktioner mod den iranske civilbefolkning skal stoppes, og der skal findes en forhandlingsløsning.

Foto: GUE/NGL
Nikolaj Villumsen (MEP)

2020 var blot få dage gammel, da verdenssamfundet blev vidne til Trumps likvidering af den ledende iransk general Qassem Soleimani i Bagdad, Irak.

Angrebet risikerer ikke alene at skabe en øget eskalering af konflikten mellem USA og Iran, det vil uden tvivl også svække de folkelige protester, vi har været vidner til i det forgangne år i Iran, Irak og Libanon. Det er ikke alene dødsensfarligt, men også komplet idiotisk.

Det, vi er vidne til, er en krigshandling og truer nu med at skabe endnu en krig i Mellemøsten. Det vil ikke alene kunne betyde, at tusinder eller hundredtusinder af civile skal miste livet. Det kan også jage millioner på flugt og styrke ekstremistiske kræfter. Vi har set det før. Historien gentager sig.

USA har ført ”krig mod terror” mod Irak og Iran i mere end seks årtier. Invasioner, bombeangreb, sanktioner, støtte til despoter og dødskorps. Intet af det, vi ser, sker i et historiefrit vakuum.

Danmark og EU skal sige klart fra

Det er ikke alene pinligt, men også hovedrystende, at den danske udenrigsminister Jeppe Kofod taler om at stå sammen med Trump. Danmark har brug for at løsrive sig fra at være et halehæng til USA.

Lad os starte med at trække de danske soldater hjem fra Irak og droppe at sende et krigsskib til Hormuzstrædet. Danmark bør ikke bidrage til den amerikanske konfliktoptrapning. Vi skal ikke være del af at starte en ny forfejlet krig.

Trump angreb uden at orientere den amerikanske kongres. Og han havde heller ikke informeret sine allierede – herunder Danmark og udenrigsministeren Jeppe Kofod. Alt ved denne handling er hovedløst og konfliktoptrappende.

Tiltagende konflikt er en trussel mod alle de civile, men også danske soldater i Irak. Det mindste, Danmark kan forlange, er, at der bliver taget hensyn til vores soldaters sikkerhed. Det gør Trump tydeligvis ikke, når han angriber Iran uden at orientere Danmark. Det skal have en konsekvens.

Danmark og EU bør sige klart fra og arbejde intensivt og proaktivt for, at situationen nedtrappes gennem FN. De brutale amerikanske sanktioner mod den iranske civilbefolkning skal stoppes, og der skal findes en forhandlingsløsning, så vi undgår endnu en altødelæggende krig, som vi har set det i Irak og Afghanistan, hvor voldsspiralen og de utallige døde civile endnu er hverdag.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed