Opinion Debatindlæg

Hvor er det dumt

Spidskandidat til EU-Parlamentet Per Clausen og Medlem af EU-Parlamentet Nikolaj Villumsen skriver i Nordjyske om regeringens planer om at nå 2025 klimamålene ved at hælde madolie i benzintanken. De påpeger at det er alt for let at snyde med brugt madolie.

(foto: @datarec free images)
Nikolaj Villumsen (MEP)
Nikolaj Villumsen (MEP)

At regeringen halter gevaldigt bagud når det gælder at nå 2025-klimamålene, er næppe ingen hemmelighed. Men kan det virkeligt passe at dele af dens svage tiltag måske ikke bare er slappe og uvirksomme, men ligefrem kan være skadelige for både klima og natur?

Men kan det virkeligt passe at dele af dens svage tiltag måske ikke bare er slappe og uvirksomme, men ligefrem kan være skadelige for både klima og natur

Ja, desværre forholder det sig sådan, og det i en sag hvor man sagtens kunne have forudset risikoen.

Det vi tænker på er planerne om, med lidt kreativt klimaregnskabsfifleri, at hælde mere brugt madolie i bilernes brændstof. Idéen er at lade den brugte madolie indgå som en del af de i forvejen kontroversielle biobrændstoffer der ved lov skal blandet i benzin og diesel, for på denne måde at lade som om, de udleder mindre CO2.

At satse på at begrænse CO2-udledninger ved at fortsætte med at udlede CO2 er i sig selv en, for nu at sige det på godt dansk, dum idé. MEN at bruge brugt madolie – eller Used Cooking Oil (UCO) som det kendes internationalt – i tanken på landets biler, det er værre end dumt.

Et af de store problemer med brugt madolie, et produkt der ofte importeres fra udenfor EU, er at det er stort set umuligt at kontrollere om al den olie der importeres nu også rent faktisk ER brugt madolie. For der kunne i teorien lige så godt være tale om et produkt der er blandet op med eksempelvis naturskadelig palmeolie. Eller som endda består udelukkende af denne olie.

At det er en alt andet end tænkt risiko understreges af, flere af de store firmaer der behandler og sælger den type biobrændsel som regeringen er så glad for, netop har mistet en række certificeringer – som ellers skulle bevise, at alt var ok og præcist lige så bæredygtigt som virksomhederne påstod.

Det er en sag der understreger præcist hvor tyndt grundlaget for en række af regeringens planer er

Det er en sag der understreger præcist hvor tyndt grundlaget for en række af regeringens planer er. Og som vækker bekymring hos eksperter. For hvis der er tale om – hvilket der er stor risiko for – at der i den importerede biobrændsel i virkeligheden er store mængder palmeolie, så er det direkte skadeligt. For det vil betyde at regeringens politik ikke blot fører til fortsat udledning, men også bidrager til global afskovning og ødelæggelse af vigtige naturområder. Eller med andre ord satser regeringen på klimaværktøjer der kan være decideret kontraproduktive.

Det er jo helt forrykt, og kan bedst beskrives på godt jysk med: Kors hvor er det dumt!

Vi må håbe at regeringen straks ændrer politik.

Det er jo helt forrykt, og kan bedst beskrives på godt jysk med: Kors hvor er det dumt!

 

Indlægget er oprindeligt bragt i Nordjyske.

 

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere