Opinion Højrefløjen

Højreekstremister i EU hylder Rwanda og Danmark som et forbillede for “totalt lukkede grænser”.

Nikolaj Villumsen skriver i et indlæg på Solidaritet.dk om hvordan EU's yderste højre bruger den danske flygtningepolitik som forbillede.

Nikolaj Villumsen taler til Enhedslistens årsmøde 2023
Nikolaj Villumsen (MEP)

“Vi skal flytte hele asylsystemet udenlands – ligesom Danmark!” Sådan lød det begejstret fra Charlie Weimers, en af Sverigedemokraternes repræsentanter i EU-parlamentet. Sidste uge havde EU’s yderste højrefløj nemlig efterspurgt en debat om, hvordan vi kan skubbe grænserne for flygtninge helt til kanten – med direkte henvisning til Danmark og Rwanda-projektet.

Blandt talrige højreorienterede indvendte en ungarsk nationalist fra Viktor Orbans parti, at en Rwanda-lignende asylpolitik “længe havde været Ungarns politik”, og at han var glad for at lande som Danmark endelig følger trop.

Det er deprimerende, at vores eget Socialdemokrati har inspireret højreorienterede overalt i Europa. Men højrefløjens vovemod skyldes i stigende grad, at EU’s egen politik læner sig imod nye, kyniske behandlinger af flygtninge. “Lad os bygge Fort Europa!”, erklærede en repræsentant for det højreradikale Alternative für Deutschland entusiastisk i debatten.

Det er deprimerende, at vores eget Socialdemokrati har inspireret højreorienterede overalt i Europa

Jeg har tidligere beskrevet her i Solidaritet, hvordan EU’s nye kyniske asylstrategi består i at tørre hænder i nordafrikanske diktatorer. Der varmes – desværre – op til et regulært opgør med retten til asyl, hvor EU vil kigge væk og betale for, at diktatorer sørger for det beskidte arbejde: Flygtninge vil møde endnu flere tilbageholdelser og tortur med EU’s nye kyniske politik.

De nye vinde skabte begejstring blandt dem, som helst ser et socialt EU begravet: Højreekstreme fra Ungarn, Italien, Sverige, Finland og mange flere stod parat med hadefulde ord om flygtninge.

Ret skal være ret: Der var mange, som køligt konkluderede, hvad vi allerede ved: At projektet ikke er realistisk, at det strider mod menneskerettighederne, og at det ikke grundlæggende løser at mennesker flygter.

Heldigvis er EU’s socialdemokrater bedre end vores herhjemme, og en samlet, stærk venstrefløj stod bolværk imod højrefløjens ubehagelige angreb på flygtninge. For ansvaret for at hjælpe folk på flugt tilhører os alle, og venstrefløjen i EU står heldigvis stadig samlet – med få, danske undtagelser.

Kampen på asylområdet bliver nødvendig at følge benhårdt og tage til genmæle, når højrefløjen ønsker at tørre blod af på verdens despoter og diktatorer. Forhåbentlig kan vi begrave det absurde Rwandaprojekt, og højrefløjens fantasier i både Danmark og EU, én gang for alle.

Heldigvis er EU’s socialdemokrater bedre end vores herhjemme, og en samlet, stærk venstrefløj stod bolværk imod højrefløjens ubehagelige angreb på flygtninge.

 

Indlægget er oprindeligt udgivet på solidaritet.dk, og kan findes der via dette link.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed