Opinion Lobbyisme

Den konservative EU-Parlamentariker snakker udenom

I et indlæg i Nordjyske svarer spidskandidat til EU-Parlamentet for Enhedslisten, Per Clausen på påstande fra de Konservatives EU-parlamentariker, Pernille Weiss.

Per Clausen
Enhedslisten Efternavn

Det er åbenbart både uværdigt og bekymrende, at jeg her i avisen efter en række historier i bl.a. udenlandske medier, spørger ind til, om de Konservative i EU har ondt i lobbykontrollen.

Sådan lyder påstanden fra Pernille Weiss i hvert fald, og hun får også lige kaldt det et udslag af beskidt valgkamp. Sådan synes jeg på ingen måde, man kan beskrive mit indlæg eller de spørgsmål, jeg rejser. For er det virkeligt forkert at spørge ind til, om der i fremtiden kommer en konservativ politik, der kan sikre, at det, der er rejst bekymringer om, ikke sker igen? Ikke mindst, når vi taler om EU, hvor manglende kontrol og gennemsigtighed med lobbyisme er et notorisk problem, er det så ikke en problematik, det burde være legitimt at rejse?

Til gengæld synes jeg faktisk, det er beskidt at forsøge at forvride sandheden om, hvad jeg har skrevet og ikke har – og derfor føler jeg mig kaldet til at svare.

Dårlig dømmekraft

Vi kan starte med det vigtigste. Jeg er på ingen måde gået efter en af dine unge ansatte, som du ellers påstår. For den person, jeg er gået efter, er helt klart dig, og det vil enhver, der kender mig, også vide.

Jeg går efter dig, fordi det er dig som politikeren, der burde have vidst bedre end at ansætte en person, der samtidigt også arbejder for en public affairs-virksomhed, der har kunder med store interesser i de sager, du arbejder med.

At påstå, at det ikke kan se mærkeligt ud og ikke overveje det problematiske i det, synes jeg er udslag af dårlig dømmekraft – og helt legitimt at påtale. Som du måske har set, har jeg da heller ikke nævnt din tidligere ansatte ved navn, da jeg netop retter skytset mod dig, og naturligvis ikke dine ansatte.

Sagens kerne

Hvis du læste mit indlæg, vil du også se, at jeg ikke siger om Politico, eller de andre medier, jeg citerer, om de har ret eller ej, men jeg nævner, hvad der ligner et mønster. Du har en udlægning af historien om det muligvis undertrykte studie, andre har en anden, men historierne handler i øvrigt, som du ved, i høj grad også om forholdet til en velhavende lobbysektor. Men tilbage til sagens kerne. For på trods af det lange svar, dets forvridninger og angreb på pressen, har jeg stadig ikke fået svar på spørgsmålet: Kan vi forvente en anderledes politik fra de Konservative i EU, når det gælder lobbyisme i fremtiden?

Vil man stadig se historier om store kampagnebidrag til partiet fra industrier og derefter se den konservative EU-parlamentariker foreslå gavnlig lovgivning for disse industrier? Vil vi igen kunne læse lange spekulationer om, hvorvidt en dansk konservativ politiker har været med til at forsøge at undertrykke et studie, der sagde noget, der ikke passede med hendes politiske linje? Og vil deltidslobbyister stadigt kunne ansættes af en Konservative EU-politiker?

 

Indlægget er oprindeligt bragt i Nordjyske, og kan også findes der, via dette link.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed