Nyhed Byspildevand

Ny lovgivning for byspildevand er en sejr for vandmiljøet, men…

EU-Parlamentet har udvandet EU's byspildevandsdirektiv, og man tilbyder rabat til de største forurenere, det er helt forkert siger Nikolaj Villumsen.

Foto: The Left
Pelle Christy Geertsen

Det var en sejr for vores vandmiljø da EU-Parlamentet her til middag vedtog en ny version af EU’s direktiv for behandling af byspildevand.

Alligevel er Enhedslistens EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen ikke kun lutter lovprisninger, han mener nemlig man kunne – og burde – være gået meget længere:

Vi har i dag taget et vigtigt skridt i beskyttelsen af vores vandmiljø, og det er virkelig godt. Men, sagen er bare at vi kunne have taget tre skridt frem, i stedet for kun et, og det synes jeg er lidt et svigt.

Umiddelbart inden afstemningen deltog Nikolaj Villumsen i EU-Parlamentets debat, her sagde han blandt andet:

Mere spildevand skal renses og vi skal som noget nyt indføre et det fjerde rensetrin, som også fjerner mikro-forureningen. 

Men hvem skal betale for det? Det skal selvfølgelig være dem der forurener.

Rabat til de største forurenere?

Netop spørgsmålet om hvem der skal betale for den yderligere rensning af byspildevandet har været centralt i diskussionerne. Selv om man ved at blot to industrier – kosmetikbranchen og den farmaceutiske industri – står for 92% af den forurening der fokuseres på, vil den liberale ordfører nemlig tvinge skatteborgerne til at betale 20% af regningen – noget Nikolaj Villumsen har kritiseret i skarpe vendinger, både på udvalgsniveau og under dagens debat:

Når medicinal- og kosmetikgiganterne er ansvarlige for langt, langt hovedparten af de partikler vi fjerner i det fjerde rensetrin, er det også kun rimeligt, at de betaler regningen. Men her har vi konflikten lige nu!

 Det er tydeligt at højrefløjen – og desværre også socialdemokraterne – hellere vil tørre regningen af på skatteborgerne ved at give medicinalgiganterne millionrabat på regningen.

Undskyld, men det holder jo ikke!

Bedre end status quo, men…

Nikolaj Villumsen er også frustreret over at den liberale gruppes linje, med støtte fra blandt andet EU-Parlamentets socialdemokrater, har drastisk forhøjet grænsen for, hvornår øget forurening skal føre til bedre rensning.

Jeg synes det er helt forkert at vi står med et forslag der nu er dårligere end det oprindelige forslag fra EU-Kommissionen. Det er meget kortsigtet at gøre det på den måde.

Han understreger at forslaget i sidste er bedre end de nuværende regler, som er mere end 30 år gamle, men at man har forspildt chancen for at sætte skub under beskyttelsen af vandmiljøet.

Det burde havde været miljøhensyn og princippet om forureneren betaler der havde vundet i dag, men sådan blev det desværre ikke. Jeg synes det er uforståeligt at en række af dem, der normalt påstår at de er grønne, støttede udvanding og rabat til miljøsyndere.

Næste skridt: Kampen fortsætter

Efter vedtagelsen i EU-Parlamentet indledes der forhandlinger med EU-landenes regeringer, og Nikolaj Villumsen ser frem til dem med både håb og frygt:

Jeg håber vi kan få rettet op på nogle af problemerne i forhandlingerne, men samtidigt er det også bekymrende at EU-landene også lægger op til at svække det oprindelige forslag på en række områder. Jeg håber vi kan undgå mere udvanding af direktivet, men tiden vil vise om jeg får ret i mit håb.

 

Læs også omtalen hos Ingeniøren / WaterTech: Enhedslisten kritiserer udvanding af EU’s byspildevandsdirektiv.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed