Nyhed Vandmiljø

EU’s socialdemokrater svigter vandmiljøet

Med udvandingen af byspildevandsdirektivet er EU's socialdemokrater med til at svigte Europas vandmiljø, siger Nikolaj Villumsen, der er Venstrefløjsgruppens forhandler.

Foto: The Left
Pelle Christy Geertsen

Enhedslistens EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen er efter denne formiddags afstemning dybt skuffet over en række af sine kollegaer fra EU-Parlamentets miljøudvalg. Han mener at et flertal, med det han kalder uforståelig støtte fra den socialdemokratiske gruppe, valgte at udvande det oprindelige forslag fra EU-Kommissionen.

To af de store slagsmål under afstemningen handlede om hvor megen forurening der skal til, før end der kræves ekstra rensning af byspildevandet, og om hvem der skal betale for den øgede rensning.

Umiddelbart efter udvalgsafstemningen sagde Nikolaj Villumsen:

Det burde havde været miljøhensyn og princippet om forureneren betaler der havde vundet, men sådan blev det ikke. Jeg synes det er uforståeligt at en række af dem, der normalt påstår at de vil det grønne, stemte så sort.

En klar udvanding

Nikolaj Villumsen finder det blandt andet det tragisk at et flertal i udvalget valgte at stemme for en udvanding af det oprindelige forslag fra EU-Kommissionen på flere punkter. Det skete både ved at svække princippet om at det er forureneren der skal betale, og ved drastisk at øge grænsen for hvornår der skal yderligere rensning til.

Jeg forstår ganske enkelt ikke hvorfor EU-Parlamentets socialdemokrater valgte at gå med til at udvande EU-Kommissionens forslag, på kernepunkter. Både når vi taler om hvor meget der skal renses og når det handler om hvem der skal betale for den ekstra rensning er det endt helt forkert. Et flertal har, med socialdemokratiske stemmer, valgt at se stort på miljøkonsekvenserne og i stedet kun gå industriens ærinde.

Sender regningen til skatteyderne

Det udvandede kompromis lægger op til at 20% af de ekstra omkostninger til rensning af byspildevandet skal dækkes af de enkelte landes myndigheder, og dermed skatteborgerne, i stedet for de industrier der står for langt størstedelen af forureningen.

Socialdemokraterne i EU-Parlamentet er på den måde med til at skubbe regningen for behandlinger af spildevandet over på skatteborgerne – i stedet for at lade prisen betales af de store profitter i lægemiddel- og kosmetiksektoren. Det er helt vildt at de to brancher vi ved der samlet står for 92% af den forurening der er tale om, skal slippe så let.  Jeg forstår det ganske enkelt ikke.

Vil kæmpe til det sidste for vandmiljøet

Selvom udvalgsafstemningen på flere punkter bestemt ikke endte som Nikolaj Villumsen håbede, har han dog ikke til sinds at give op. Han håber blandt andet at få gennemført konkrete ændringer når hele EU-Parlamentet skal stemme om udvalgets indstilling. Han håber at dele af de grupper der var imod i udvalget, kan overtales af fornuftige argumenter:

Vi vil kæmpe til det sidste på det her punkt, og jeg håber at vi kan få overtalt i det mindste dele af den socialdemokratiske gruppe til at være med til at ændre det her, når vi alle skal stemme om det.

Næste skridt

Efter vedtagelsen i Miljøudvalget skal forslaget fremlægges for hele EU-Parlamentet under en af de såkaldte plenarsamlinger i Strasbourg. Når en endelig position er vedtaget der, skal der forhandles om en endelig tekst med EU’s medlemslande.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed