Nyhed CO2 udledninger

Nu er det sømmet i bund for grønne lastbiler

Nikolaj Villumsen er lettet efter højrefløjens forsøg på at udvande klimalovgivning i første omgang blev undgået.

Nikolaj Villumsen in the European Parliament Plenary Chamber. (Photo: European Parliament, 2023)
Pelle Christy Geertsen

Dagens afstemning om CO2-udledninger for den tunge transport i EU-parlamentets magtfulde Miljøudvalg sender et klart signal til den tunge transportsektor: fremtiden er elektrisk. Som altid, forsøgte den konservative gruppe og den yderste højrefløj at skyde huller i forslaget og udvande ambitionen – men denne gang uden held.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen er glad for dagens afstemning, som sætte alvorligt skub under den helt nødvendige grønne omstilling af den tunge transport. Forslaget vil spare mere end 1,8 milliarder tons CO2 fra at blive udledt frem mod 2050 –  svarende til 40 gange Danmarks årlige CO2-udledning.

Det her vil sætte speederen i bund på omstillingen i den tunge transport. I dag kører der allerede ellastbiler, elbusser og elskraldebiler på vejene i Europa, og med dagens resultat er vi et skridt tættere på at få endnu flere.

Havde ønsket endnu mere

Selvom Nikolaj Villumsen er tilfreds med dagens resultat og at forsøget på udvanding fra højrefløjen blev holdt stangen, havde han håbet på mere ambition. De største lastbilproducenter har allerede skrevet under på ambitionen om at reducere 100% i 2040. Alligevel ville den Liberale gruppe ikke være med til at hæve ambitionsniveauet fra de foreslåede 90%.

Havde man vedtaget Enhedslistens forslag om et reduktionskrav på 100% i 2040, ligesom EU allerede har vedtaget for biler i 2035, havde man givet industrien fuld investeringssikkerhed ved at gøre det helt klart at forbrændingsmotoren vil blive efterladt på perronen.

Det er en forspildt chance for at gøre EU reelt klimaneutralt og misforstået hensyn til industrien ikke at stemme for et reduktionskrav på 100% i 2040. Det ville både belønne frontløberne, gaven klimaet og sikre at grønne produktionsjob forbliver i EU, siger Nikolaj Villumsen, og fortsætter:

Det er mere og mere klart at den tyske bilindustris kulsorte venner ikke vil indse at forbrændingsmotorens tid er ved at være ovre. Derfor prøver de nu at udvande lovgivningen alle de steder de kan. Selv når alternativer allerede eksisterer vil de ikke høre. Det er dybt uansvarligt af dem og det straffer de virksomheder der er gået foran. Det risikerer at sende fremtidens grønne arbejdspladser til USA og Kina, i stedet for Europa, lyder det fra ham.

Hård kamp venter forude

Kampen om den tunge transport er langt fra slut. Når mandatet skal godkendes af hele EU-Parlamentet vil højrefløjen forsøge sig igen. Den konservative gruppe og det yderste højre håber at tilføje en såkaldt kulstofkorrektionsmekanisme. Det vil åbne porten for biobrændsler og dobbelt bogføring af reduktioner, hvor både producenter af biobrændslerne og producenterne af biler der kører på dem kan bogføre samme CO2 besparelse. Derudover vil det betyde ekstra 200 millioner ton CO2 udledt. Hertil kommer ændringsforslag som hovedparten af lastbilindustrien samt shipping og luftfartsindustrien er imod.

 Højrefløjens handlinger er ikke blot som at skyde os selv i den ene fod, det er som at skyde os i begge fødder. Det skader klimaindsatsen, noget vi alle kommer til at betale for og samtidigt vil det koste os tusindvis af grønne arbejdspladser.

Næste skridt

Efter udvalgsafstemningen skal hele EU-Parlamentet stemme om forslaget. Det forventes at ske under samlingen i Strasbourg, i dagene 20. – 23. november.

 

Hvem stemte hvad

Da udvalget stemte deltog fem danskere i afstemningen, fire stemte for og én imod:

For stemte: Nikolaj Villumsen (Ø), Niels Fuglsang (A), Erik Poulsen (V), Christel Schaldemose (A)

Imod stemte: Pernille Weiss (C)

Man kan også se hvem der stemte hvad på side 9 i stemmeprotokollen for mødet, find den her.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed