Nyhed Arbejdsmiljø

Massiv opbakning til Nikolaj Villumsen i beskæftigelsesudvalget

Da Nikolaj Villumsens aftale med EU-landene skulle godkendes var der bred opbakning fra både højre- og venstrefløjen i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg.

(foto: the Left, 2023)
Pelle Christy Geertsen

Med 38 stemmer for, ingen imod og en enkelt der undlod, var der massiv opbakning til Nikolaj Villumsen i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg i dag.

Udvalget skulle godkende den aftale, Nikolaj Villumsen på EU-Parlamentets vegne havde forhandlet med EU-landende, og det var klart at der var solid opbakning.

Nikolaj Villumsen understreger efter afstemningen hvordan det betyder et klart fremskridt i arbejdsmiljøet for mere end 4 millioner lønmodtagere fra forskellige sektorer i EU:

Det har været en sej kamp at nå her til, men jeg er glad og stolt over at vi har fået sikret regler der vil føre til konkrete forbedringer for autolakerere, møbelsnedkere, industriteknikere, byggearbejdere og mange andre, der hver dag udsættes for skadelig stoffer.

Vigtigt at de skadelige diisocyanater nu reguleres for første gang

Spørger man Nikolaj Villumsen er en af de vigtigste konsekvenser af det nye EU-direktiv, at EU nu for første gang får indført en grænseværdi for de skadelige diisocyanater. Det er stoffer der blandt andet produktionen af vindmøller og klimarenoveringer af bygninger, men som også skader luftvejene og bl.a. kan medføre astma. Hvert år udsættes mindst 4.2 millioner europæiske lønmodtagere ifølge EU-Kommissionen for stofferne gennem deres arbejde.

Nikolaj Villumsen, udtaler i forbindelse med godkendelsen:

Det er en god dag når man ved man er med til at forbedre arbejdsmiljøet for millioner af EU’s hårdtarbejdende lønmodtagere. Med de nye regler kan mere end fire millioner industri- og bygningsarbejdere nu se frem til grænseværdier og bedre beskyttelse mod noget vi i årevis har vidst skadede deres helbred. Det er en god dag for det europæiske arbejdsmiljø-

Første ændring for bly siden 1982

For første gang siden 1982 sænker direktivet samtidigt grænseværdien for bly i EU, og det er en ændring der vil kunne mærkes. Den nye værdi er nemlig på under en fjerdedel af den nuværende EU-grænse.

På trods af at vi ved hvor skadeligt bly er, er EU’s nuværende grænseværdi ældre end mig, det er en skandale. Samtidigt er ved vi også at brugen af bly forventes at stige som følge af den grønne omstilling. Det sker bl.a. gennem øget brug af batterier og som del af den cirkulære genanvendelse. Det er derfor en klar sejr for en socialt retfærdig grøn omstilling, at vi endeligt ser ændring her. 

Grænserne for fremtidens arbejdsmiljøpolitik rykkes

Nikolaj Villumsens formåede også at få indført en række andre forbedringer der ikke var med i i EU-Kommissionens oprindelige forslag. De tiltag inkluderer bl.a.

  1. Revision af grænseværdierne efter fem år, for at sikre at ny videnskabelig viden omkring de farlige stoffers effekter, kan tages i betragtning.
  2. Sikre at der i arbejdet med at beskytte lønmodtagere mod farlige stoffer også skal se på beskyttelse mod hormonforstyrrende stoffer.
  3. EU-Kommissionen tvinges til at komme med tiltag mod den såkaldte ”cocktail-effekt”, altså når man udsættes for flere skadelige stoffer på samme tid.

Om de nye tiltag siger Nikolaj Villumsen:

Det er ikke mindst vigtigt at det lykkedes os at udvide rammerne for EU’s fremtidige arbejdsmiljøpolitik så den bedre tager højde for den faktiske virkelighed, hvor lønmodtagere ofte udsættes for flere farlige stoffer på samme tid – den såkaldte cocktail-effekt – og det kæmpe problem mange oplever med hormonforstyrrende stoffer. Det er noget vi har måtte kæmpe hårdt for, men det har været det værd, for det sikrer en tiltrængt modernisering af arbejdsmiljølovgivningen.

 

Mere om sagen

Læs også Bruxelles-mediet Euractivs omtale af aftalen og hvorfor den er så vigtig: Parliament’s committee gives go-ahead to agreed rules for exposure to lead.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed