Nyhed Portræt

Maj Aslett-Rydbjerg bliver vicegeneralsekræter for Venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet

Enhedslisten.eu tegner et portræt af den højest placerede danske venstreorienterede i EU-Parlamentet, både hvad gælder de opgaver hun skal sidde med, og hvad der har ført hende til den nye stilling.

Maj Aslett-Rydbjerg, Vicegeneralsekretær for Venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet. (Photo: José Ostrava)
Pelle Christy Geertsen

Fra 1. november 2022 hedder den nye vicegeneralsekretær for Enhedslistens gruppe i EU-Parlamentet, Venstrefløjsgruppen, Maj Aslett-Rydbjerg.

I sin nye rolle kommer hun til at spille en endnu mere central rolle i den europæiske venstrefløjs politiske arbejde i EU end hidtil, og det er med til understrege Enhedslistens indflydelse i Venstrefløjsgruppen, og positionen i EU-Parlamentet. Hendes arbejde involverer både arbejdet med Parlamentets afstemninger om EU-lovgivning og koordination af de politiske gruppers arbejde på allerhøjeste plan.

Blandt de højest placerede danskere

I sin nye post træder Maj ikke blot ind i kredsen af de få danskere der er placeret på de højeste niveauer i EU-Parlamentet, hun bliver også den eneste dansker der sidder i ledelsen for de politiske grupper, hvor EU-Parlamentarikerne er organiserede. Hun indtræder i sin nye rolle netop som en anden dansker skifter væk fra de politiske gruppers sekretarieter og over til Parlamentets generalsekretariat.

Det er en flot placering, og kommer på baggrund af bred støtte blandt gruppens mange forskellige delegationer. I forbindelse med udnævnelsen udtalte Maj til Altinget at hun er “glad for den støtte og tillid, så mange af gruppens delegationer har vist mig ved at udnævne mig til vicegeneralsekretær.”

Jeg er glad for den støtte og tillid, så mange af gruppens delegationer har vist mig ved at udnævne mig til vicegeneralsekretær

Central placering i det politiske arbejde

I sin nye rolle vil Maj være overordnet ansvarlig for Venstrefløjsgruppens arbejde og interne koordinering i forbindelse med EU-Parlamentets samlinger og stemmesessioner. Det er job hun har erfaring i som afdelingchef på området for gruppen.

Hertil vil hendes arbejdsopgaver desuden komme til at omfatte arbejdet med den såkaldte formandskonference – eller Conference of Presidents som den kaldes på engelsk – der er

Parlamentets højeste organ. Hun vil i den rolle komme til at arbejde tæt sammen med gruppens politiske ledelse, heurnder formandskabet, der udgøres af franske Manon Aubry og tyske Martin Schirdewan. Der er dermed tale om en hel central placering i det politiske arbejde.

Til Altinget har hun udtrykt at hun ser frem til at “... videreudvikle og styrke Venstrefløjsgruppens prioriteter og indsats i forbindelse med både Parlamentets plenarsessioner og formandskonferencen.

Jeg ser frem til at videreudvikle og styrke Venstrefløjsgruppens prioriteter og indsats i forbindelse med både Parlamentets plenarsessioner og formandskonferencen

En lang international karriere

Maj har abejdet i EU-Parlamentet siden 2007. Først som midlertidig rådgiver i Venstrefløjsgruppen, derefter som assistent for Søren Søndergaard (2010-2012) og efterfølgende som fastansat politisk grupperådgiver. Gennem sin tid i Venstrefløjsgruppen har hun arbejdet sammen med både Ole Krarup, Søren Søndergaard og Rina Ronja Kari.

Hendes internationale erfaring begrænser sig ikke til EU-systemet, men rækker langt ud over Europas grænser. Før 2007 arbejdede hun for Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) i Vietnam. Hendes arbejde for ILO handlede blandt andet om studier af Vietnams arbejdsmarked og konsekvenser af landets optagelse i Verdenshandelsorganisationen WTO.

Hun er uddannet i offentlig forvaltning fra Roskilde Universitetscenter (RUC) og European Social Policy Analysis fra University of Bath (UK), University of Ljublijana (Slovenien) og RUC (Danmark).

Maj er velkendt i Enhedslisten, hvor hun også har bidraget til at udvikle EU-politikken, ligesom hun har et solidt netværk i den europæiske venstrefløj, herunder blandt de partier Enhedslisten sidder i gruppe med i Bruxelles.

Anden omtale

Majs udnævnelse til vicegeneralsekretær har blandt andet også været nævnt på altinget, der 25. oktober skrev om Dansker udnævnt til vicegeneralsekretær i EU-Parlamentets venstregruppe. På europæisk plan blev historien bragt af Agence Europe – den kan findes her.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed