Nyhed Sanktioner

Dansk-Svensk udspil: Luk Øresund for russisk Olie!

Et fælles dansk-svensk udspil sigter mod i praksis at lukke danske og svenske farvande for Ruslands transport af sanktionsbelagt olie.

Enhedslisten Efternavn

I et fælles  udspil kræver top-placerede EU-parlamentskandidater fra svenske Vänsterpartiet og danske Enhedslisten nu at Danmark og Sverige går sammen om at lukke Øresund for den store mængde russiske olie der, i strid med EU’s sanktioner, anslås at sejle gennem danske og svenske farvende næsten hver dag.

Frederikke Hellemann fra Enhedslisten og Hanna Gedin fra Vänsterpartiet går sammen om et udspil til deres regeringer, med det formål at gøre livet sværere for Putin, samtidigt med at havmiljøet beskyttes.

Problemet med den ulovlige olie

På trods af EU’s sanktioner og en G7 beslutning om kun at tillade salg af russisk olie til en pris på 60$ er situationen, som det bl.a. blev dokumenteret af Danwatch og Financial times, at det meste af olien i realiteten sælges til langt hørere pris. Dermed sælges olien ulovligt, og det er ikke blot et problem fordi det giver Putin ekstra penge at føre krig for, men også fordi det betyder problemer hvis der sker en ulykke.

Mange af de skibe der transporterer russisk olie, også kendt som skyggeflåden, er nemlig forsikret at det russiske firma Ingosstrakh. Et firma der har gjort det klart at deres forsikringer ikke dækker hvis skibet bruges til sanktionsbrud. Det vil i praksis sige, at hvis der sker et uheld med af disse skibe, eksempelvis et stort olieudslip, så vil den efterfølgende oprydning i praksis skulle betales af skatteyderne.

De to venstrefløjspolitikere vil derfor have et opgør med den for Rusland så lukrative handel. en handel der lige nu betyder at der på blot tre måneder sejlede mere end 190 russiske olieskibe gennem bl.a. danske farvande, herunder 140 med i praksis ubrugelige forsikringer.

Vi kræver kort sagt at Danmark og Sverige går sammen om at lukke Øresund – og alle andre relevante farvande – for den russiske skyggeflåde, ved at bruge de midler man faktisk har mulighed for¸ lyder det fra Frederikke Hellemann.

Det er klart at det her ikke er en let opgave, og det vil kræve dokumentation og undersøgelser, men det er en opgave vi er sikre på at Danmark og Sverige sammen godt vil kunne løfte, og vi mener man har et moralsk ansvar for at gøre det, Fortsætter Hanna Gedin.

Hvad der kan konkret kan gøres

Bag kravet om at lukke Øresund for den russiske olie der i praksis er – eller burde være – sanktionsramt, gemmer sig en klar strategi fra de dansk-svenske kandidater: Man skal bruge de problematiske forsikringspapirer som redskab til at nægte skibene adgang:

Sagen er jo, at hvis de sejler uden gyldig forsikring, så kan vi faktisk nægte dem at sejle gennem vores farvande under international lov. Det kræver at vi sandsynliggør at de deltager i sanktionsbrud, men samtidigt giver det os helt klare muligheder, kommenterer Hanna Gedin.

Frederikke Hellemann fortsætter:

Hvis vi i praksis formår at stoppe ulovlig russisk olieeksport gennem vores farvande, vil det i praksis frarøve Putin penge han ellers regner med at skulle bruge på krigen i Ukraine. Dermed vil en indsats også styrke både vores egen og Ukraines sikkerhed. Det må vist kaldes for et win-win scenarie, siger Frederikke Hellemann.

Intet reelt alternativt

Den dansk-svenske duo mener der, både moralsk og politisk, ikke er noget reelt alternativ til at skride ind over for den russiske skyggeflåde. Så længe sejladsen får lov at passere uhindret tjener Rusland stadigt penge til krigen, samtidigt med at man risikerer en oliekatastrofe.

Alternativet til vores plan er at blive ved med at lukke øjnene for hvad det foregår – og dermed risikere en kæmpe regning for en miljøkatastrofe, samtidigt med at vi lader Putin trække EU rundt i manegen. Det synes jeg ikke er en reel mulighed, afslutter Frederikke Hellemann.

Derfor opfordrer de også regeringerne i de to lande til øjeblikket at nedsætte en fælles arbejdsgruppe der skal se på hvordan man hurtigt og effektivt lukker for den ulovlige russiske sejlads.

Jeg vil stærkt opfordre Sverige og Danmarks regeringer til straks at nedsætte en taskforce der kan løse opgaven, og at man samtidigt gør det klart at man agter effektivt at lukke Øresund for Putins ulovlige skyggeflåde, siger Hanna Gedin som sidste kommentar.

At der ikke allerede er skredet ind over for det de betegner som et russisk trick, irriterer de to politikere. Det frustrerer dem bl.a. at det allerede sidste år blev foreslået at Danske myndigheder skulle benytte sig af kontrolmulighederne til at begrænse skyggeflådens sejlads.

Kontrol er blevet endnu lettere

Efter den 13. sanktionspakke, der trådte i kraft i 23. februar, er det endda blevet endnu lettere at benytte den foreslåede metode. For skibene skal nu på individuel basis kunne bevise at deres last ikke er sanktionsbelagt. Kan de ikke det, gælder deres forsikringer ikke og dermed bør de afvises.

De to politikere påpeger at en kamp for at sandsynliggøre at lasterne i realiteten er sanktionsbelagte også vil betyde at selv hvis skibene slipper igennem farvandene, vil de stadigt have problemer. De fleste havne vil ikke lade dem anløbe og mange oliemellemhandlere vil ikke handle med dem. Alt taget i betragtning mener de ikke at Danmark og Sverige har andet valg end at skride til handling. Som Frederikke Hellemann siger:

Ulempen ved vores forslag er at det naturligvis kræver en del arbejde fra offentlig side, men fordelene er samtidigt store. Jeg må også sige, at jeg finder det er dybt problematisk og umoralsk hvis Danmark og Sverige fortsat stiltiende ser til, mens olie der reelt er sanktionsbelagt sejler igennem dansk og svensk farvand – især når vi ved man kan gøre noget, hvis man vil.

Til dette tilføjer Hanna Gedin:

Sagen er fra vores perspektiv ret klar: Så længe skibene sejler i vores territorialfarvande må vi gerne udføre kontrol med skibene, inklusiv fysiske inspektioner. Her kan man kræve beviser for, at bl.a. forsikringspapirerne er i orden. Er de ikke det, må vi nægte dem retten til at sejle igennem vores farvande, og naturligvis også til at lægge til i vores havne. Vi kan altså handle, hvis man vil.

 

Hanna Gedin og Frederikke Hellemann er begge placeret som nummer på deres partiers lister til det kommende EU-Parlamentsvalg. Begge stiller desuden op med base i Øresundregionen, en region de mener vil kunne komme til at lide enorm skade i tilfælde af uheld med uforsikrede russiske skibe.

 

Mere om sagen

Du kan læse mere om forslaget her:

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed