Nyhed EU-militær

Greenpeace: EU’s militære missioner har til formål at beskytte klimaskadelig energi

I debatten om forsvarsforbeholdet, bliver EU’s militære missioner ofte fremstillet som fredsbevarende og stabiliserende. Nu viser en rapport fra Greenpeace, at det faktisk er nogle helt andre interesser, der er på spil.

(Foto: Chris LeBoutillier/Unsplash)
Tobias Clausen

Hvilke interesser er styrende for, hvor EU laver militære missioner? Det kan man læse i en ny rapport fra Greenpeace, som afslører, at næsten 2 ud af 3 af EU’s militære missioner handler om at sikre produktionen og transporten af klimaskadelige energikilder til Europa. Energikilder som olie og gas.

Udvinding af klimaskadelig gas i Mozambique

I rapporten nævnes flere konkrete eksempler. Et af dem er EU’s militære mission i den tidligere portugisiske koloni Mozambique.

Næsten to tredjedele af EU’s militærmissioner er knyttet til fossile brændstoffer

Greenpeace-rapport

Officielt går missionen, der blev oprettet i juli 2021, ud på at stabilisere den nordlige Cabo Delgado-provins, hvor sikkerhedssituationen er blevet forværret. Men rapporten fra Greenpeace viser, at andre interesser er på spil. Det franske multinationale selskab Total Energies måtte indstille sin udvinding af gas i området grundet urolighederne.

Virksomheden udtrykte derfor ønske om, at en international mission ville genskabe sikkerheden, så gasudvindingen kunne forsætte. Kort efter lancerede EU sin militære mission i området.

Research publiceret af den britiske avis The Guardian identificerer gasreserven i Mozambique som en bombe under overholdelsen af de internationale klimamål, hvilket kan få katastrofale konsekvenser for klimaet verden over.

I tæt samarbejde med NATO

Greenpeace viser også i sin rapport, at EU’s missioner er ofte suppleret af parallelle NATO-missioner med samme energipolitiske sigte for øje. NATO forventer, at konkurrencen om knappe energiressourcer kun vil stige i det næste årti.

Greenpeace nævner i den forbindelse, at på trods af den fossile tidsalder bliver nødt til at slutte så hurtigt som muligt, hvis global opvarmning skal stoppes, forbereder verdens mest magtfulde militære alliance sig alligevel på det næste årti med sort energiimport.

Danmark deltager ikke i EU’s militære missioner grundet forsvarsforbeholdet.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed