Nyhed

Finansministeriet: Der går 180 år før EU’s landbrugsstøtte er afskaffet

Politikere har gang på gang lovet EU’s landbrugsstøtte afskaffet inden for få år. Men nu viser en opgørelse fra Finansministeriet, at der med det nuværende tempo vil gå 180 år før den kontroversielle støtteordning er afskaffet.

EU-politikere har valg efter valg peget på, at EU's landbrugsstøtte ville blive afskaffet inden for få år. Nu viser en beregning fra Finansministeriet, at der med den nuværende tempo kan gå op til 180 år før landbrugsstøtten afskaffes. (Foto: EU-Kommissionen / Lukasz Kobus)
Tobias Clausen
Tobias Clausen

”Om få år vil EU’s landbrugsstøtte være helt afskaffet”. Sådan har det gang på gang lydt fra danske EU-politikere i forbindelse med valg til EU-Parlamentet.

Men den kontroversielle støtteordning – der hvert år koster de europæiske skatteborgere milliarder af kroner – eksisterer forsat i bedste velgående. Og nu viser en opgørelse fra Finansministeriet, at en afskaffelse kan have meget lange udsigter.

I et svar til Folketinget skriver Finansministeriet, at der med det nuværende tempo vil gå cirka 180 år inden EU’s landbrugsstøtte vil være mere eller mindre afskaffet.  Svaret kommer på baggrund af et spørgsmål fra Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard. Han har spurgt til, hvor mange år der vil gå, inden EU’s landbrugsstøtte er blevet reduceret med 95% i forhold til 2007, hvis man fremskriver den årlige reduktion, som har fundet sted i perioden 2007-2020. Og svaret er altså, at det vil tage omkring 180 år.

”Landbrugsstøtte er afskaffet om 7 år”

Det har ellers ikke skortet med valgløfter om en snarlig afskaffelse af landbrugsstøtten ved de seneste EU-valg. Allerede ved valget til EU-Parlamentet i 2009 fremtonede Socialdemokratiets spidskandidat Dan Jørgensen (S) med en plan om, at landbrugsstøtten efter blot 7 år ville være helt afskaffet.

“S vil afskaffe EU’s landbrugsstøtte inden 2021”

Politiken 16. maj 2014

Ved EU-valget fem år senere gentog Socialdemokratiets nye spidskandidat Jeppe Kofod (S) valgløftet denne gang med en deadline for afvikling af landbrugsstøtten i 2021. Heller ikke den plan lykkedes og med Finansministeriets seneste svar tegner det altså til, at en afvikling af landbrugsstøtten har meget lange udsigter.

EU-landene har netop vedtaget et nyt EU-budget for perioden 2021-2027. Her udgør landbrugsstøtten med sine omkring 30% af budgettet, forsat den største post. Den danske socialdemokratiske regering har med opbakning fra SF, Radikale og Konservative stemt for det nye budget.

Alene den danske del af finansieringen af landbrugsstøtten vil i den kommende syvårige periode udgøre 7,2 milliarder kroner.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere