Nyhed Efter forsvarsrapport:

Enhedslisten ønsker forsvarsforbeholdet udvidet

DIIS har netop offentliggjort sin udredning om udviklingen i EU på det militærpolitiske område. Den får Enhedslisten til ønske forsvarsforbeholdet udvidet.

Foto: Chuanchai Pundej (Unsplash)
Tobias Clausen
Tobias Clausen

DIIS har netop offentliggjort sin udredning om udviklingen i EU på det militærpolitiske område og dens betydning for Danmark. Rapporten afdækker, hvordan den militære dimension i EU i disse år er under kraftig udvikling. Blandt andet afsættes der milliarder til en ny forsvarsfond. Det får Enhedslisten til at ønske forsvarsforbeholdet udvidet.

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, udtaler:

– Forsvarsforbeholdet er befolkningens sikkerhed for, at et snævert flertal i folketinget ikke sender Danmark med i EU-krige eller i EU-militære operationer, som den ikke støtter. Derfor er det vigtigt at fastholde forbeholdet. Det er tydeligt, at de EU-begejstrede partier ønsker forbeholdet afskaffet, men det er helt misforstået. Tiden er ikke til at afskaffe forsvarsforbeholdet, men til at udvide det.

– EU planlægger at bruge milliarder på at støtte den europæiske våbenindustri de kommende år. Det mener et flertal i folketinget, at de danske skatteydere skal bidrage til på trods af vores forsvarsforbehold. Det er en forkert brug af skatteborgernes penge i en tid, hvor velfærden kræver et markant løft og den grønne omstilling skal finansieres. Derfor foreslår Enhedslisten, at forsvarsforbeholdet udvides. Vi skal ikke bidrage til EU’s støtte til europæiske våbenproducenter.

– Verden har ikke brug for flere militære supermagter, men for et forstærket samarbejde i FN. Derfor skal Danmark heller ikke bidrage til at opbygge en stor militær-industri i EU, som både er skadelig og hamrende dyr. Pengene i statskassen bør bruges på velfærd og grøn omstilling og ikke på milliongaver til europæiske våbenproducenter.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere