Opinion Ammunition til Ukraine

Vi sender ammunition ud af EU, imens Ukraine mangler kugler. Et eksportforbud er den skudsikre løsning

EU bør indføre forbud mod eksport af ammunition, indtil man har leveret Ukraine det, landet har brug for. Det skriver Pelle Dragsted, Nikolaj Villumsen og Per Clausen i altinget.

Nikolaj Villumsen (MEP)
Enhedslisten Efternavn

To år efter Putins brutale invasion af Ukraine, skorter det ikke på pæne ord fra Europa om, hvordan man vil hjælpe. Desværre er det nogle gange sådan at det i praksis bliver ved snakken, og det er ikke blot umoralsk – det bringer også Ukraines sikkerhed i fare.

Tænk blot på, hvordan EU sidste år lovede Ukraine at levere en million artillerigranater. Det var et løfte det var populært at afgive, men hvor viljen til at levere tilsyneladende har haltet hos nogle.

At man ikke for længst har leveret den lovede, og stærkt tiltrængte, ammunition til Ukraine skyldes ikke at Europa ikke har den. Nej det skyldes at den enten står på lagre i Europa eller eksporteres til kunder uden for EU’s grænser. Faktisk eksporterer europæiske våbenproducenter lige nu mellem 40 og 60 procent af deres ammunition til lande uden for EU. Det kan ganske enkelt ikke passe og det må stoppe!

Faktisk eksporterer europæiske våbenproducenter lige nu mellem 40 og 60 procent af deres ammunition til lande uden for EU

Som den franske EU-Kommissær Thierry Breton sagde i November (EU’s) forsvarsministre må meget bestemt bede deres forsvarsselskaber om at prioritere Ukraine. Det synspunkt blev yderligere udbygget af EU’s udenrigsrepræsentant, Josep Borrell, der for nyligt gjorde klart hvad der kan gøres for at sikre, at Ukraine modtager hvad de har brug for:

Den hurtigste og billigste og (mest) effektive måde at øge vores forsyning af ammunition til Ukraine på er at stoppe eksporten til tredjelande. Og det er noget, som kun medlemslande kan gøre.

I Enhedslisten er vi enige: Vi må og skal prioritere Ukraine. Det betyder i praksis, at så længe Ukraine har brug for at forsvare sig mod den russiske aggression må vi sikre, at hver eneste patron. Hver eneste raket. Hver eneste mortérgranat, der produceres i Europa skal sendes til Ukraine, hvis de kan bruge det. Dernæst skal vi sikre at EU-landene har nok ammunition til at egen sikkerhed og beredskab, Først derefter skal der kunne eksporteres til lande uden for EU.

Hver eneste raket. Hver eneste mortérgranat, der produceres i Europa skal sendes til Ukraine, hvis de kan bruge det.

Derfor foreslår vi nu at EU indfører et stop for eksport af ammunition til lande uden for EU og Ukraine, medmindre der er tale om produkter der ikke kan bruges her.  Ukraines og EU’s sikkerhed må vægtes højere end kortsigtet profit og eksportindtægter.

I Enhedslisten rejser vi spørgsmålet om et eksportforbud både i Danmark og over for EU. Samtidigt minder vi om, at det ikke vil være første gang EU tager sådan et skridt. Under pandemien indførte man eksportbegrænsninger på vacciner for at sikre forsyninger til EU, så tydeligvis kan EU-systemet tage de skridt, hvis man mener truslen og behovet er stort nok. Krigen i Ukraine må unægteligt kvalificere sig til.

Hver dag vi forsinker leverancer til Ukraine mens ammunition eksporteres til kunder uden for Europa, er en dag der gavner Putin – og det bør stoppes!

Hver dag vi forsinker leverancer til Ukraine mens ammunition eksporteres til kunder uden for Europa, er en dag der gavner Putin – og det bør stoppes!

Indlægget er oprindeligt bragt I Altinget, og kan findes der via dette link.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed