Nyhed Ukraine

Enhedslisten vil stoppe europæisk eksport af ammunition. Alt skal gå til Ukraine

Enhedslisten foreslår at EU-landene forbyder eksport af ammunition til lande udenfor EU, indtil man har leveret hvad Ukraine har behov for, for at kunne forsvare sig.

Pelle Christy Geertsen

Hver eneste patron. Hver eneste raket. Hver eneste mortérgranat, der produceres i Europa skal sendes til Ukraine. Der skal indføres et totalt stop for eksport af ammunition til andre lande.

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted og medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, efter at Rusland er brudt igennem de ukrainske forsvarsværker ved Aviidika.

EU har svigtet sit løfte til Ukraine om at sende en million artillerigranater til Ukraine inden marts. Ukraine har kun fået halvdelen, og netop manglen på våben og ammunition menes at være hovedårsagen til Ukraines seneste tilbageslag på fronten.

Samtidig eksporterer Europæiske våbenproducenter mellem 40 og 60 procent af deres ammunition til lande uden for EU.

Enhedslistens Pelle Dragsted rejser derfor kravet om et eksportforbud over for udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, mens Nikolaj Villumsen retter en appel til både EU’s udenrigschef og Det Europæiske Råd.

Pelle Dragsted

EU har svigtet Ukraine. Vi har ikke leveret det vi lovede. Det er fuldstændig uacceptabelt, og lige nu ser vi resultatet. Rusland er brudt igennem Ukraines forsvarslinjer, og de har slet ikke nok ammunition at forsvare sig med. Det er skrækkeligt.

Mens Ukraine står med akut mangel på ammunition, eksporterer europæiske våbenproducenter en betydelig del af deres ammunition til lande uden for Europa, der ikke er i krig. Det holder simpelthen ikke. EU-landende har et ansvar, og det er på tide at vi begynder at leve op til det. Ukrainerne har ikke råd til at vi bare fortsætter business as usual.

Jeg vil nu stille kravet over for udenrigsministeren og spørge, om han er klar til at støtte en europæisk aftale om et øjeblikkeligt eksportforbud for de europæiske våbenproducenter, så EU kan begynde at levere det, vi lovede Ukraine.

Nikolaj Villumsen

EU’s udenrigschef, Josep Borrell, har allerede opfordret landene til at stoppe deres eksport. Men det er ikke nok med opfordringer. Derfor vil jeg nu skrive til både Borrell og lederen af Det Europæiske Råd, Charles Michel, for at kræve øjeblikkelig handling. Det er nu, EU skal vise, at vi er til at regne med.

Mere om sagen

Du kan se og læse mere om Enhedslistens forslag om at sikre Ukraine modtager den ammunition der er behov for flere steder, herunder:

1. Pelle Dragsted i interview med TV2, 23. februar 2024.

2. Historie via Ritzau: EL vil stoppe eksport af ammunition til alle andre end Ukraine.

3. Debatindlæg i Altinget: Vi sender ammunition ud af EU, imens Ukraine mangler kugler. Et eksportforbud er den skudsikre løsning.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed