Nyhed

Dyk ned i Nikolaj Villumsens blyantspenge

EU's parlamentsmedlemmer får hver måned over 33.000 skattefrie kroner til kontorudgifter, de såkaldte blyantspenge. Der er ingen kontrol med, om pengene rent faktisk går til det, de er tænkt til. Det burde der være, mener Enhedslisten.

Tobias Clausen

33.000 kroner er langt over, hvad de fleste får ind på lønkontoen hver måned. Alligevel er det omtrent det, som medlemmer af EU-parlamentet får ind på deres bankkonto – altså ud over lønnen. Pengene skal bruges til kontorhold og er ikke beregnet til at stikke i egen lomme.

– I princippet skal den del af beløbet, der ikke bruges, betales tilbage. Men ordningen er ikke underlagt nogen kontrol. Ingen udgift skal dokumenteres, så parlamentarikere, der ikke er plaget af hverken arbejdsflid eller ærlighed, kan i praksis stikke hele beløbet i lommen, siger Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet Nikolaj Villumsen, der under valgkampen lovede at fremlægge bilag og regnskab for brugen af blyantspengene.

Nu hvor han har siddet i EU-Parlamentet i et år er det tid til at indfri løftet. Det sker i form af offentliggørelsen af regnskabet signeret af en statsautoriseret revisor. Bilagene kan man få adgang til ved at besøge Enhedslistens landskontor. Regnskabet viser et underskud på 472 euro.

Ingen frokost, frugt eller fitness

– Jeg havde selvfølgelig håbet på, at kunne betale et overskydende beløb tilbage til EU på det her tidspunkt. Her i vores første år i Parlamentet har vi skullet bruge nogle penge på at etablere et kontor. Det betyder også, at der har været en del udgifter, der kun skal betales en gang – eksempelvis har hver af mine medarbejdere en bærbar computer og en telefon, siger Nikolaj Villumsen.

Udover nødvendige arbejdsredskaber – og håndsprit på kontoret, bliver blyantspengene heller ikke brugt til forkælelse af medarbejderne.

– Pengene er gået til kontorudgifter i bogstavelig forstand. Selv om der er ikke er nogen kontrol med pengene, er der faktisk regler for, hvad de må bruges til. De må ikke bruges på frokoster, frugtordninger eller fitnessabonnementer, siger Nikolaj Villumsen, som dog godt kan finde på at byde sine medarbejdere på en øl efter en lang arbejdsdag.

– Den betaler jeg af egen lomme – ikke med blyantspenge, siger han.

Se regnskab og bilag:

Nikolaj Villumsen inviterer offentligheden til at komme forbi Enhedslistens landskontor for at se bilagene. Det skal på grund af corona-restriktioner ske efter aftale.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed