Pressemeddelelser

Enhedslisten skaber historisk asbestsejr i EU

Et stort flertal i EU-Parlamentet har netop vedtaget Nikolaj Villumsens rapport om en europæisk strategi for fjernelsen af al asbest i Europa.

Foto: Uffe Karlsson
Rasmus Vestergaard Madsen

Et stort flertal i EU-Parlamentet har netop vedtaget Nikolaj Villumsens rapport om en europæisk strategi for fjernelsen af al asbest i Europa.

Strategien indeholder markante forbedringer i beskyttelsen mod asbest gennem krav om nationale asbeststrategier for kortlægning og fjernelse af alt asbest, når millioner af bygninger over de kommende år skal klimarenoveres.

Vedtagelse kommer efter årelangt pres for handling fra de danske og europæiske bygningsarbejdere og på baggrund af et stigende antal asbestofre i EU. I 2019 mistede mere end 90.000 europæere livet som følge af asbestrelaterede sygdomme. Alene i Danmark mister omkring 300 årligt livet på grund af asbest.

Nikolaj Villumsen, MEP Enhedslisten og chefforhandler på asbestrapporten, udtaler:

  • Hvert år dør tusindvis af bygningsarbejdere, fordi de ikke har været beskyttet godt nok mod asbest. Derfor er jeg også vanvittigt glad for, at det i dag er lykkedes os at samle et stort flertal bag kravet om få fjernet al den dødsensfarlige asbest i Europa. Det er historisk og vil komme til at redde menneskeliv.
  • Det er mig fuldstændigt ubegribeligt, at EU ikke har handlet tidligere. Asbest er den absolut største årsag til arbejdsrelateret kræft. Bygningsarbejdere risikerer dagligt at møde den dødsensfarlige asbest. Derfor er der akut brug for handling.
  • EU-kommissionen taler om en socialt retfærdig grøn omstilling, men indtil nu er det blevet ved snakken. Derfor er det positivt, at et massivt flertal i EU-parlamentet nu kræver, at de kommende års millioner af klimarenoveringer af europæiske bygninger går hånd i hånd med en styrket indsats mod asbest.
  • Det er glædeligt, at EU-kommissionens beskæftigelseskommissær, Nicolas Schmit, har forpligtet sig til at levere konkrete forbedringer på baggrund af dagens vedtagelse. Jeg kommer selvfølgelig til at holde EU-kommissionen op på, at løfternes føres ud i livet. For ingen skal dø af at passe sit arbejde.

Indhold i rapporten:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0275_DA.pdf

  • Minimumskrav til nationale strategier for kortlægning og fjernelse af asbest.
  • Opdatering af asbestdirektivet og sænkelse af grænseværdien til 1/100-del af i dag.
  • Obligatoriske asbestscreeninger af bygninger ved salg, udlejning og klimarenovering.
  • Forbud mod indkapsling af asbest.
  • Hurtigt og retfærdig kompensation for asbestrelaterede sygdomme.
  • Uddannelsesret til bygningsarbejdere i identificering og håndtering af asbest.

Til baggrund:

https://www.a4arbejdsmiljoe.dk/artikel/asbestarnepedersen

https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/asbesteu

https://fagbladet3f.dk/artikel/43-aarige-dan-jeg-skal-doe-paa-grund-af-asbest

Kontakt:
Medlem af Europa-Parlamentet
Nikolaj Villumsen
TLF: 61 62 50 99

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed