Nyhed EU's sociale søjle

Uforståeligt at dansk minister bliver væk fra EU-topmøde

Nikolaj Villumsen kalder det uforståeligt at Danmark ikke sender en minister til det topmøde, der skal tegne EU's sociale politik for de næste 5 år.

Foto: The Left
Pelle Christy Geertsen

Når hele EU-toppen er I disse dage, 15. og 16. april til socialt topmøde i Belgiske La Hulpe, bliver det uden dansk deltagelse på ministerniveau, og det møder stærk kritik fra Enhedslisten, der mener man dermed går glip af potentiel indflydelse.

At Danmark aktivt har fravalgt at deltage med en minister i det sociale topmøde, undrer Enhedslistens EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen:

Jeg synes det er uforståeligt at Danmarks regering vælger at blive væk på ministerniveau. Der er tale om at sætte den sociale dagsorden for EU for de næste fem år – herunder når Danmark har EU-formandskab. Jeg synes det er en total fejlprioritering fra regeringens side, og kan betyde at vi går glip af reel indflydelse.

Skal sætte den sociale dagsorden for de næste 5 år

Det stort anlagte La Hulpe-topmøde munder ud i en erklæring der skal optegne de store linjer for EU’s sociale dimension for de næste 5 år. Fra de digitale udfordringer og AI overvågning på arbejdspladsen, over retten til kollektive forhandlinger og til behovet for at se EU’s udbudsdirektiv efter i sømmene, er der mange aktuelle sager der beskrives i den 43-punkter lange erklæring. Derfor mener Nikolaj Villumsen også at det er vigtigt at deltage:

Vi ved fra erfaringen hvor vigtige denne her slags erklæringer og topmøder ender med at være i de kommende år. Det er trods alt de store rammer for hvad den næste EU-Kommission og det næste EU-Parlamentet skal arbejde med, der tegnes op her. Det bør man ikke rationelt kunne fravælge.

Klart fingeraftryk fra Venstrefløjen

Nikolaj Villumsen har som en af de eneste danskere været med til at forhandle La Hulpe-erklæringen, og han understreger at Venstrefløjen og europæisk fagbevægelse har fået sat klare fingeraftryk på teksten:

Mest bemærkelsesværdigt er det måske nok at vi har fået EU-Kommissionen til at erkende, at det kontroversielle udbudsdirektiv nok har behov for et gennemsyn. Det er ellers noget  EU-Kommissionen har kæmpet hårdt imod, men at det alligevel er med, viser et klart fingeraftryk fra Venstrefløjen – og det er jeg stolt af at have været med til at levere. 

EU-toppen og de andre EU lande er tilstede

At La Hulpe-erklæringen tillægges vægt understreges bl.a. af hvor mange højtstående EU-profiler der er tilstede. Både formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, EU’s beskæftigelseskommissær Nicolas Schmitt Belgiens premierminister Alexander de Croo og en myriade af Europæiske minister er blandt talere og deltagere. Det samme er ledende repræsentanter for både europæisk fagbevægelse og erhvervsliv.

Det er mig helt uforståeligt at Danmark ikke har kunnet finde en minister der kunne tage afsted for at repræsentere Danmark og deltage i de sidste forhandlinger. Det er som om man ikke mener den sociale søjle er vigtig – og det er at lukke øjnene for virkeligheden. Jeg synes det varsler ilde for det kommende EU-formandskab¸ udtaler Nikolaj Villumsen.

Usikkerhed til det sidste

Selvom La Hulpe-erklæringens ordlyd blev færdigforhandlet i sidste uge, er der indtil det sidste usikkerhed om hvorvidt den kan underskrives eller ej – og det skyldes bl.a. at de borgerlige regeringer i Sverige og Finland sammen med Viktor Órban stadigt modsætter sig erklæringen. Det er et punkt hvor Nikolaj Villumsen tidligere har forsøgt at få Beskæftigelsesministeren til at spille en rolle, og hvor han mener det danske fravær vil  kunne mærkes klart:

Når man ser at der er drama til det sidste omkring topmødets resultat og erklæring synes jeg det er ekstra trist at vi ikke har en minister med, der kunne være med til at tale eksempelvis svenskerne og finnerne til fornuft. Jeg synes regeringen skylder et klart svar på, hvorfor de nedprioriterer topmødet?

Nikolaj Villumsen er en del af EU-Parlamentets officielle delegation ved La Hulpe topmødet, og vil kæmpe til det sidste for et resultat der sikrer muligheden for progressivt arbejde de næste fem år.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed