Opinion Debatindlæg

Udnyttelsen af platformsarbejdere skal bekæmpes i både Danmark og EU

Nikolaj Villumsen skriver i et indlæg at problemet med udnyttelse af platformsarbejdere er noget der skal bekæmpes i både EU og Danmark.

Foto: The Left Group
Nikolaj Villumsen (MEP)

Der er et problem i Europa, som mange almindelige borgere er uvidende om, og som mange i det politiske system helst undlader at tale for højt om. Det er er problem som en stadigt større del af indbyggerne i EU må leve med – herunder også mange i Danmark. Et land, hvor vi normalt tænker på at vi har ordnede forhold på arbejdsmarkedet.

Alligevel er der mange der må døje med dårlige og usikre arbejdsforhold, og det skræmmende er, at problemet ser ud til at vokse. Det er noget der for alvor kan øge skellet i vores samfund. De dårlige forhold inkluderer ofte om lønninger der kan være svingende, lave, og usikre, samt eksempelvis mangel på pensionsindbetalinger. Hertil kommer ringe eller ingen muligheder for betalt ferie, og så ikke mindst det, at sygedage, selv efter potentielle arbejdsulykker, står for egen regning. Oven i det skal man måske endda selv betale for helt grundlæggende arbejdsredskaber, ligesom man kan afskediges fra sit arbejde med få – eller ingen – dages varsel.

Problemet er det der så pænt beskrives som platformsarbejdere – altså dem, der udfører arbejdet for store internetplatforme som Wolt og Uber. En stor del af problemet er, at disse store platforme, der ofte tjener skyhøje profitter, ikke mener at de folk der arbejder for dem, er eller bør være deres ansatte. I stedet mener man at de er selvstændige. Det er en bekvem finte for en stor virksomhed, da man så slipper for en masse udgifter og ansvar. Men dem der betaler prisen, er alle dem der udfører arbejdet.

problemet er, at disse store platforme, der ofte tjener skyhøje profitter, ikke mener at de folk der arbejder for dem, er eller bør være deres ansatte

Det er, som sagt et problem der allerede har vokset sig stort, og som alting tyder på, kun vil vokse og vokse. Ser vi på EU som helhed, arbejdede hele 28 millioner EU-indbyggere for platformene sidste år, et antal man regner med vil have vokset til 43 millioner i 2025. Det vil sige cirka 9% af det samlede indbyggertal i den Europæiske Union der, potentielt set, kan have langt ringere arbejdsvilkår end hvad vi ellers tillader.

Ser vi på EU som helhed, arbejdede hele 28 millioner EU-indbyggere for platformene sidste år, et antal man regner med vil have vokset til 43 millioner i 2025

Det er ganske enkelt uholdbart. Derfor er det også godt, at der lige nu i EU arbejdes på livet løs for at søge at regulere platformsarbejdet, herunder at sikre at folk ikke tvinges til at kalde sig selvstændige, hvis de ikke reelt set er det.

Indsatsen i EU er dog ikke uden udfordringer, og vi har set kæmpe lobbyindsats fra de store platforme. De ønsker at få lov til at operere som hidtil, og vil gøre hvad de kan for ikke at skulle tage reelt ansvar for dem, der udfører arbejdet for dem. Det er vores job som EU-Parlamentariker at kæmpe den kamp.

Men, man skal også passe på, at det at der sker noget i EU på området ikke bliver til en sovepude, herunder i Danmark.  Dels vil et EU direktiv ikke løse alle problemerne, dels kan der gå år før end er færdigforhandlet, offentliggjort og indarbejdet i national lovgivning.

Men, man skal også passe på, at det at der sker noget i EU på området ikke bliver til en sovepude, herunder i Danmark

Derfor er det vigtigt at vi i Danmark ikke blot lukker øjnene og tænker ”den klares i EU”. I stedet bør vi også her gøre end indsats. En indsats, der også vil tage sigte mod de mange andre falske selvstændige der er derude i andre sektorer.

Hvad der kan ske, også herhjemme, hvis ikke vi griber ind, understreges af sagen hvor et dansk Wolt-bud har mistet sit arbejde. Det skete, mener han, fordi han har forsøgt at organisere sine kollegaer. Ser man på hvordan han blev opsagt, lyder det ikke blot som om han har ret, men også som om man bevist prøver at skræmme andre fra at søge at følge i hans fodspor. Den slags bør ganske enkelt ikke finde sted i Danmark – men det gør det, og hvis ikke vi får det stoppet nu, vil det fortsætte.

Den danske arbejdsmarkedsmodel er stærk – vi skal sikre at den tilbydes til alle på det danske arbejdsmarked, og ikke kun de privilegerede få. Hvis ikke vi gør det, risikerer vi at vores system udhules hurtigere og hurtigere og at stadigt flere mennesker skubbes ind i økonomisk usikkerhed. Og én ting er sikkert: Vores samfund har bestemt ikke brug for mere økonomisk usikkerhed.

Den danske arbejdsmarkedsmodel er stærk – vi skal sikre at den tilbydes til alle på det danske arbejdsmarked, og ikke kun de privilegerede få

Indlægget er oprindeligt bragt i Avisen Danmark, den 13. og 14. december 2022. Det kan findes her.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed