Nyhed Platformsdirektivet

Godt nyt for lønmodtagerne – EU’s platformsdirektiv er endeligt vedtaget!

Efter flere måneders forhaling er EU's platformsdirektiv endeligt blevet godkendt af EU-landene. Nikolaj Villumsen kalder det for godt nyt.

Photo: The Left
Pelle Christy Geertsen

Der er godt nyt fra EU, for endeligt er visse medlemslandes sidste-øjebliks blokade af det længe ventede platformsdirektiv blevet løst – og det betyder en kæmpe sejr for lønmodtagerne i Europa. Sådan beskriver Enhedslistens Nikolaj Villumsen det faktum, at EU’s platformsdirektiv nu endeligt er blevet godkendt – og uden alle de udvandinger som platformsgiganterne og deres venner havde arbejdet på.

Som Venstrefløjsgruppens beskæftigelsespolitiske koordinator i EU-Parlamentet har Nikolaj Villumsen fulgt kampen om direktivet tæt fra begyndelsen, og understreger at det har været en hård kamp:

Det her er en kæmpe stor sejr for lønmodtagerne! Trods massiv modstand fra Uber og de andre platformsgiganter er det nu endeligt lykkedes at få en aftale på plads. Det har holdt hårdt, men i dag er en stor sejr, ikke mindst for platformsarbejderne.

Nikolaj Villumsen pointerer at aftalen vil medføre at millioner af EU’s platformsarbejdere nu kan se frem til at få rettigheder de tidligere var nægtet, herunder løn under sygdom, betalt ferie, ret til barsel og mere sikkerhed i ansættelsen. Men direktivet kræver også handling fra de enkelte lande, og her peger han på at Danmark bør gå foran.

Denne aftale vil betyde en reel forskel for millioner af arbejdere, der nu endelig får deres rettigheder

Denne aftale vil betyde en reel forskel for millioner af arbejdere, der nu endelig får deres rettigheder. Hvert medlemsland pålægges med denne lovgivning at indføre en formodningsregel. Her er det selvfølgelig afgørende at Danmark går foran og tager det nødvendige opgør med platformsarbejdsgivernes udnyttelse og underbetaling af dem, der udfører arbejdet.

Nikolaj Villumsen mener det viser, hvordan folkelig modstand og opråb nytter, og hvordan EU kan bruges til at dæmme op for nogle af de problemer der er forbundet med de kæmpestore platformsvirksomheder:

Det har virkelig været en årelang og hård kamp. Derfor er jeg også så glad for at vi nu er kommet i mål. Det viser at selv mod store multinationale giganter kan der skabes et fagligt og folkeligt pres, der kan rykke i Bruxelles. Det er en vigtig lektie.

 

Læs mere

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed