Nyhed Fagforeninger

Nikolaj Villumsen taler til åbningen af Europæisk fagforeningskongres

Enhedslistens Nikolaj Villumsen er blandt åbningstalerne til den europæiske EFBWW fagforeningskongres.

Nikolaj Villumsen på talerstolen til EFBWW kongres 2023. Foto: Pelle Geertsen/Enhedslisten
Pelle Christy Geertsen

Når det europæiske fagforbund for bygnings- og træarbejdere, EFBWW, mødes til kongres i Helsinki Finland, kommer Enhedslistens Nikolaj Villumsen til at spille en helt særlig rolle:

Han har nemlig æren af at holde åbningstalen til kongressen. Som både eneste dansker og eneste Medlem af EU-Parlamentet er han inviteret åbningstaler og her skal han levere et klart budskab til de mange forsamlede fra hele Europa:

En stærk faglig organisering er afgørende for at skabe bedre beskyttelse og tryghed for lønmodtagerne. Vi har brug for et opgør den grove udnyttelse af vores udenlandske kollegaer med social dumping. Der skal sættes hårdt ind overfor grådige arbejdsgivere så vi kan få skabt et mere fair europæisk arbejdsmarked. Det kræver skærpet kontrol med underleverandører, kædeansvar i alle led og et stop virksomheder uden overenskomst kan få fingre i vores skattekroner når der laves offentlige udbud.

De andre talere under åbningsceremonien er formanden for EFBWW, Johan Lindholm, næstformand for Finlands parlament (og tidligere arbejdsminister) Tarja Filatov og Kimmo Palonen, formanden for finske bygningsarbejderforbund, Rakennusliitto.

At Nikolaj Villumsen har et godt forhold til europæisk fagbevægelse er næppe nogen hemmelighed. Det er et forhold der ikke mindst er opbygget gennem Enhedslistens arbejdsmarkedspolitiske arbejde i EU-Parlamentet. Her har kampene for bedre beskyttelse mod asbest, kræftfremkaldende og farlige stoffer, gentagne gange sikret konkrete forbedringer i arbejdsforhold og sundhed for millioner af bl.a. bygnings og industriarbejdere over hele EU. Netop det bliver da også et kerneindhold i talen:

Når det er lykkes at lave en gennemgribende asbest-reform i hele EU så skyldes det presset fra de europæiske bygningsarbejdere og det gode samarbejde vi har haft. EU-systemet mente ikke der var behov for forbedringer. Det på trods af forældet lovgivning, 90.000 dødsfald om året og udsigten til øget eksponering for asbest som følge af klimarenoveringer. Jeg er stolt over at det lykkedes os at presse en reform igennem! En reform der bl.a. sikrer at EU’s grænseværdi skal sænkes til 1/50 del af, hvad den er lige nu. Det viser at det nytter at kæmpe!

Også andre faglige konflikter nævnes

Den igangværende faglige konflikt med Tesla i Sverige, og med sympatikonflikter i Danmark, Finland og Norge, vil også få et par bemærkninger med fra Nikolaj Villumsen:

Konflikten mod Elon Musks arroganter hyperkapitalisme er en vigtig kamp for hele Europa. Et stort amerikansk firma har erklæret krig mod den nordiske fagbevægelse fordi de ganske enkelt ikke respekterer vores arbejdsmarkedsmodel. Det kan vi ganske enkelt ikke acceptere. Kampen for Tesla-arbejdernes ret til overenskomst, er en afgørende arbejdskamp for hele Europa!

Heller ikke de igangværende faglige protester og strejker overfor den finske regerings planer om at udhule de faglige rettigheder vil blive forbigået i tavshed:

Også her i Finland ser vi at de faglige rettigheder kommer under pres, og så endda fra landets egen regering. Det viser, at vi ikke kan tage vores rettigheder for givet og understreger vigtigheden af at vi står sammen på tværs af grænser for at forsvare dem.  

Nikolaj Villumsen med danske fagforeningsrepræsentanter ved EFBWW’s 14. kongres. Foto: Pelle Geertsen/Enhedslisten

Nikolaj Villumsens tale

Nikolaj Villumsens tale kan, efter den er afholdt, findes via dette link.

Omtale

Du kan læse pressemeddelelsen fra de europæiske byggearbejdere her.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed