Nyhed Farlige stoffer

Nikolaj Villumsen sikrer sejr i kampen mod skadelige stoffer

Et ny EU-forslag vil for første gang sikre mere end 4 millioner lønmodtagere i EU bedre beskyttelse mod skadelige diisocyanater. Nikolaj Villumsen er EU-Parlamentets chefforhandler.

Nikolaj Villumsen in the European Parliament Plenary Chamber. (Photo: European Parliament, 2023)
Pelle Christy Geertsen

En klar sejr for millioner af lønmodtagere i EU, sådan beskriver Enhedslistens Nikolaj Villumsen dagens afstemning i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg.

Et klart flertal godkendte nemlig det lovgivningsforslag han er chefforhandler på, og som handler om drastisk at øge beskyttelsen mod farlige stoffer, herunder især bly og de såkaldte diisocyanater. Begge stoffer spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling.

Efter udvalgsafstemningen sagde Nikolaj Villumsen:

Det her er intet mindre end en klar sejr for, i bogstaveligste forstand, millioner af lønmodtagere over hele EU. Både når det gælder bly og de skadelige diisocyanater sikrer vi langt bedre arbejdsmiljøforhold og samtidigt sætter vi en fed streg under, at der er behov for bedre beskyttelse mod farlige kemikalier – også i arbejdslivet!

Bly: første ændring i mere end 40 år

Den nuværende grænseværdi for bly i EU er fra 1982, og er dermed håbløst forældet. Nikolaj Villumsens forslag understreger at grænseværdien skal sænkes til under en fjerdedel af det gældende niveau, samtidigt med at det sikres at der ikke skal gå 40 år før der kommer en ny værdi. Som han siger det:

Det er jo helt absurd at vi lige nu har en grænseværdi for bly der er fastlagt før jeg blev født. Bly er noget vi ved er enormt skadeligt, og derfor er jeg også glad for at vi nu får sænket grænseværdien til under end fjerdel af, hvad den er nu. Hertil kommer at vi også sikrer at værdien skal revideres igen allerede om 5 år.

Begrænsning for diisocyanater for første gang

En nyskabelse ved direktivet er, at man nu for første gang får indført en grænseværdi i EU for de skadelige diisocyanater. Det er stoffer der skader luftvejene og bl.a. medfører astma og som EU-Kommissionen anslår at mindst 4.2 millioner europæiske lønmodtagere udsættes for hvert år.

I tillæg til indførelsen af grænseværdi for hele EU, har Nikolaj Villumsen også forhandlet hjem at også denne værdi, ligesom med bly, skal genvurderes igen om fem år, for at se om den skal sænkes yderligere. Nikolaj Villumsen udtaler i den forbindelse:

Det her er virkelig en konkret forbedring for millioner af metalarbejdere, automekanikere, møbelsnedkere, byggearbejdere og mange andre lønmodtagere i hele EU. Endeligt sikres det arbejdsgiverne skal beskytte dem bedre mod stoffer vi ved er skadelige. Det vil sikre at mange færre hvert år bliver syge af at gå på arbejde – det tør jeg godt kalde en stor, europæisk, arbejdsmiljøsejr.

Også andre forbedringer

I tillæg til de konkrete grænseværdi er det også lykkedes Nikolaj Villumsen at samle opbakning til andre forbedringer, herunder ikke mindst at der skal se på den såkaldte cocktail effekt – altså når man udsættes for forskellige skadelige kemikalier på samme tid – noget der længe har været efterspurgt.

Alt i alt er det her et vigtigt skridt fremad i arbejdsmiljøbeskyttelsen i EU. Det er med til at sætte nye standarder og viser, at det nytter at kæmpe for konkrete forbedringer, også gennem EU.

Næste skridt

Efter vedtagelsen i Beskæftigelsesudvalget er planen næste uge at få godkendelse til at gå direkte i forhandlinger med EU’s Ministerråd og EU-Kommissionen.

 

Mere om vedtagelsen

Hvis du vil læse mere om vedtagelsen af Villumsen-rapporten om farlige stoffer, kan du eksempelvis gøre det her:

1. Nyhedsbureauet Agence Europe‘s artikel om sagen kan læses på fransk her, eller på engelsk her.

2. Den officielle pressemeddelelse fra EU-Parlamentet om vedtagelsen. Den kan findes her.

3. Den Europæiske fagforening ETUC‘s reaktion på vedtagelsen kan findes her (NB: den er på engelsk)

4. A4 Arbejdsmiljø‘s dækning kan findes her.

5. Pressemeddelelse (på engelsk) fra Venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet, kan findes her.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed