Nyhed Arbejdsmiljø

Massiv opbakning til Nikolaj Villumsen i EU-Parlamentet betyder bedre forhold for millioner af borgere

Villumsen rapporten sænker grænseværdien for bly til under en fjerdedel og indfører for første gang EU-begrænsninger for de skadelige diisocyanater.

Nikolaj Villumsen in the European Parliament Plenary Chamber. (Photo: European Parliament, 2023)
Pelle Christy Geertsen

Der var massiv opbakning til Nikolaj Villumsen da et stort flertal i EU-Parlamentet i dag stemte om bedre beskyttelse mod bly og diisocyanater, også kendt som Villumsen-rapporten. Den gik igennem med 589 stemmer for, 40 der undlod og kun 10 stemmer imod.

Nikolaj Villumsen var som rapportør den der ledte hele EU-Parlamentets arbejde med sagen, og det var også ham der forhandlede en endelig aftale med EU-landene.

Han tøver ikke med at kalde det for en klokkeklar sejr for både millioner af lønmodtagere i EU og for europæisk arbejdsmiljølovgivning. Samtidigt pointerer han at det også viser hvordan man kan være med til at sikre at den grønne omstilling ikke kommer til at ske på bekostning af dem der renoverer bygninger eller opsætter vindmøller.

I dag har Enhedslisten og Venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet virkeligt leveret konkrete resultater der kan føles af millioner. Det er ikke hver dag vi kan levere bedre arbejdsmiljø for mere end 4 millioner lønmodtagere. Hertil kommer at vi viser, hvordan man kan sikre at den grønne omstilling bliver socialt retfærdig!

Han fortsætter:

Jeg er ærlig talt både glad og stolt! Det her var en sej kamp, men vi har i sidste sikret regler der, i bogstavelig forstand, vil beskytte millioner af lønmodtagere over hele EU. Det er svært at få armene nedover.

Skadelige diisocyanater reguleres for første gang

Et kernepunkt i direktivet er at man for første gang introducerer en grænseværdi i hele EU for de skadelige diisocyanater. Stofferne, der blandt andet bruges i den grønne omstilling, eksempelvis i produktionen af vindmøller og klimarenoveringer af bygninger, skader luftvejene og kan bl.a. medføre astma. Ifølge EU-Kommissionen udsættes mindst 4.2 millioner europæiske lønmodtagere hvert år for diisocyanater. Men det vil nu blive reguleret og folk der risikerer at blive udsat for de skadelige stoffer får nu krav på bedre beskyttelse.

Nikolaj Villumsen, mener det er på høje tid at der skrides ind mod stoffer man længe har vidst skadede dem der arbejder med dem:

Mere end fire millioner industri- og bygningsarbejdere kan nu se frem til grænseværdier og bedre beskyttelse mod noget vi i årevis har vidst skadede deres helbred. Det tør jeg godt kalde for en stor, europæisk, arbejdsmiljøsejr.

Bly: lavere grænseværdi for første gang i 40 år

Samtidigt sænker direktivet for første gang siden 1982 grænseværdien for bly i hele EU. Den nye værdi bliver på under en fjerdedel af den stærkt forældede gældende grænseværdi, og samtidigt sikres det, at der kun må gå fem år før værdien skal vurderes på ny:

På trods af at vi ved hvor skadeligt bly er, er EU’s nuværende grænseværdi ældre end mig, det er ganske enkelt grotesk. Samtidigt haster det med handling, for vi ved at den grønne omstillinger betyder at brugen af bly er stigende. Det sker eksempelvis i produktionen af batterier og i den cirkulære genanvendelse.

Nikolaj Villumsen fortsætter:

 Det har også været vigtigt for mig, at vi også har fået at der ikke skal gå yderligere 40 år før værdien vurderes på ny. Der skal kun gå fem. Det er en klar sejr for en socialt retfærdig grøn omstilling og for en moderne tilgang til farlige stoffer.

Rykker grænserne for fremtidens arbejdsmiljøpolitik

I tillæg til de to hovedpunkter har Nikolaj Villumsen og EU-Parlamentet desuden formået at få indført en række yderligere forbedringer i direktivet, i form af tiltag der ikke var indeholdt i EU-Kommissionens oprindelige forslag. Det drejer sig ikke mindst om:

  1. Revision af grænseværdierne efter fem år, for at sikre at ny videnskabelig viden omkring de farlige stoffers effekter, kan tages i betragtning.
  2. Sikre at der i arbejdet med at beskytte lønmodtagere mod farlige stoffer også skal ses på beskyttelse mod hormonforstyrrende stoffer.
  3. EU-Kommissionen pålægges til at komme med tiltag mod den såkaldte ”cocktail-effekt”, altså når man udsættes for flere skadelige stoffer på samme tid.

Om de nye tiltag, som vil udvide direktivet både i bredden og dybden, siger Nikolaj Villumsen:

Det er helt essentielt at det lykkedes os at udvide rammerne for EU’s fremtidige arbejdsmiljøpolitik så den bedre tager højde for den faktiske virkelighed. En virkelighed hvor lønmodtagere ofte udsættes for flere farlige stoffer på samme tid – den såkaldte cocktail-effekt – eller påvirkes af hormonforstyrrende stoffer. Det er noget vi har kæmpede hårdt for, og det var det hele værd, for det sikrer en tiltrængt modernisering af arbejdsmiljølovgivningen.

Mere information

Man kan læse mere om betydning af det nye forslag, flere steder, herunder:

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed