Interview

Platformsøkonomien indfører en ny form for slaver

Apps som Uber og Deliveroo har fundet en måde at få folk til at arbejde for sig uden at være forpligtede til at give arbejdstagerne de rettigheder, de har krav på. Det skal vi sørge for, at de ikke slipper afsted med siger, Leïla Chaibi, medlem af EU-Parlamentet for La France insoumise.

EP Plenary session - 70th anniversary of the Schuman Declaration: Opening statements by Council and Commission
Tobias Clausen

Egentligt burde det være ret simpelt – enten er du ansat eller også er du selvstændig. Men apps som Uber, Deliveroo og mange andre har fundet et hul, som gør det muligt for dem at omgå de rettigheder, som dem, der udfører arbejdet, har krav på. Ifølge Leïla Chaibi, medlem af EU-Parlamentet for La France insoumise, er der tale om indførelsen af en ny form for slaveri, som hun og resten af Venstrefløjen i EU-Parlamentet bekæmper.

– Platformene har fundet en måde at få folk til at arbejde for sig uden at være forpligtede til at give arbejdstagerne de rettigheder, de har krav på. De kalder de ansatte for selvstændige for at slippe uden om. Det er en form for moderne slaveri, siger Chaibi.

Platformene vil lovliggøre deres lovbrud

Hun hævder, at platformene ikke respekterer loven. Der er noget, der kunne tyde på, at hun har ret i det. Lige nu arbejder EU-Kommissionen på at fremsætte et lovforslag om arbejdstagere i platformsøkonomien, og det er platformene mere end opmærksomme på.

– De kæmper ihærdigt for at få EU-Kommissionen til at indføre en tredje kategori af ansatte for netop at slippe uden om den lovgivning, der er for ansatte. Det vil være katastrofalt, hvis det lykkes. Det betyder, at modellen kan brede sig til alle brancher. Hvis der bliver indført en tredje kategori af arbejdstagere, så kan enhver virksomhed afskedige alle sine ansatte og indføre en ny form for ansættelse uden at være forpligtet til at give arbejdstagerne de rettigheder, som de har krav på, siger Leila Chaibi og fortsætter:

– Platformene vil ganske enkelt have loven indrettet til deres fordel.

Spanien har som det første land i Europa erklæret, at madbudene på apps skal betragtes som ansatte og dermed have ret til betalt ferie og sygedage. Vinden blæser i samme retning i både Italien og Frankrig.

Overenskomst er en god forretning

Just-eat, som blev opfundet i Danmark, men nu har hovedsæde i London meddelte sidste år, at de planlagde at ansætte deres bude rundt om Europa og dermed gøre dem ansatte med de lovpligtige rettigheder, der følger med det.

– Jeg har talt med Just-eat, og beskeden var, at det faktisk var godt for deres forretning. Deres service bliver ganske enkelt bedre af at ansætte folk, siger Leila Chaibi.

På trods af små skridt i den rigtige retning, er det dog langt fra nok. Vinden kan vende. Det gjorde den i Californien, hvor det lykkedes Uber at få nedstemt et lovforslag, der skulle anerkende Uber-chauffører som ansatte.

En tredje kategori af ansatte betyder working poor

Kampen mod platformenes forsøg på at indføre en underkategori af arbejdstagere er et afgørende skridt, der handler om langt mere end de lovpligtige rettigheder, ansatte har krav på. Det handler også om, arbejdstagernes ret til at organisere sig og på den måde opnå flere rettigheder og beskytte dem mod et prekært arbejdsmarked.

– Det her handler om at beskytte os alle mod, at en ny form for slaveri indføres. Det handler om at bekæmpe det eksisterende og omsiggribende problem med working poor, siger Leila Chaibi.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed