Nyhed Asbest

Vigtig godkendelse af asbestreform

Nikolaj Villumsen ser frem til at EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg den 7. september endeligt vil godkende den aftale om asbestreform, han har kæmpet for i årevis.

Foto: The Left
Pelle Christy Geertsen

Nikolaj Villumsen ser frem til torsdag den 7. september med stolthed. Den dag forventes EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg nemlig at vedtage den aftale om asbestreform, han var med til at forhandle hjem i juni.

Nikolaj Villumsen kaldte i juni aftalen for en klar arbejdsmiljøsejr, og sagde bl.a.

Jeg er SÅ glad for, at vi nu endeligt har fået en aftale om en grundig asbestreform i hele EU. En reform der er bredere og mere omfattende end hvad både EU-Kommissionen og bygherrerne havde lagt op til. Det er klar sejr for arbejdsmiljøet og det vil forbedre beskyttelsen for millioner af europæere.

 Han fortsætter:

Derfor er det også virkelig vigtigt at EU-Parlamentet nu kommer til at godkende aftalen. For det er aftalen hvor både EU-Kommissionen og EU-landende i sidste ende, langt om længe, accepterede at vi ganske enkelt er nødt til at have en bredere reform end de oprindeligt havde lagt op til. Vi ved at asbest slår mindst 90.000 EU-borgere ihjel hvert år – mere end fire gange så mange som der slås ihjel i trafikken. Derfor haster det også med handling – og det vil vi nu få at se.

En lang, sej kamp

At EU skulle ende med at få en omfattende asbestreform var langt fra noget der var sikkert. Faktisk har vejen frem mod at få reelle ændringer af EU’s asbestregler været både lang og belagt med modstand.

Kampen begyndte ikke mindst på baggrund af at den europæiske fagbevægelse, med stærkt indspark fra dansk side, påpegede nødvendigheden af at modernisere lovgivningen. EU-Kommissionen havde på det tidspunkt ikke planer om ny lovgivning, men efter EU-Parlamentet i 2021 vedtog Villumsen-rapporten, en rapport der understregede de mange punkter hvor der var behov for opdateringer, blev man tvunget til handling. Derefter kunne EU-Kommissionen i september 2022 præsentere et forslag til ny asbestlovgivning. Som Nikolaj Villumsen bemærker, var det oprindelige udspil dog alt for svagt:

Det udspil som EU-Kommissionens fremkom med, og som blev støttet af EU-landene, var, for nu at sige det mildt, himmelråbende uambitiøst og alt for snævert i omfang. Det er derfor en ekstra succes at vi har haft held til at få udvidet forslaget så meget som vi har. Det er noget jeg ikke tøver med at kalde for en af de store successer i min politiske karriere.

Langt lavere grænseværdi

Spørgsmålet om grænseværdien for asbest har været et af de mest omdiskuterede punkter i asbestreformen. Den nuværende EU-værdi er på 100.000 fibre/m3 – men den værdi sænkes nu i første omgang til 10.000 fibre/m3, og efter en overgangsperiode på seks år, reduceres det yderligere til kun Nikolaj Villumsen understreger at det betyder konkrete forbedringer:

En af de vigtige ting vi har fået sikret, er en markant sænkelse af grænseværdien – fra de nuværende 100.000 fibre/m3 til kun 2000 fibre/m3. EU-Kommissionen havde lagt op til at tillade fem gange så meget asbest – men det fik vi heldigvis stoppet! Det nye værdi betyder at vi også i Danmark – hvor vi i forvejen har EU’s næstlaveste grænseværdi – vil få konkrete forbedringer. Det er vigtigt for mange menneskers liv og helbred!

En lang række forbedringer

Overordnet set er Nikolaj Villumsen tilfreds med resultatet, og han understreger at selvom grænseværdien har været det mest synlige symbol på asbestkampen, ikke mindst på europæisk niveau, indeholder reformen en række andre kernepunkter, som er helt fundamentale. Det gælder ikke mindst at det bliver obligatorisk at dem der arbejder med asbest skal uddannes i at gøre det sikkert, og at firmaer der håndterer asbest skal have autorisation. Samtidigt sikres det, at nye strammere krav også gælder for udendørs og korttidsarbejde med asbest. Sådan at der ingen smuthuller er når der eksempelvis skal fjernes tagplader. Nikolaj Villumsen kalder det for en virkeligt vigtig sejr:

Jeg er rigtig glad for at vi har fået en række klare sejre på andre punkter. Her taler vi om både krav om obligatorisk uddannelse hvis man arbejder med asbest og at de firmaer der håndterer asbest skal være autoriserede til at gøre det. Hertil kommer at de nye strammere krav også gælder for udendørs- og korttidsarbejde med asbest. Det er også vigtigt, for så er der ingen smuthuller når der eksempelvis skal fjernes tagplader.

Næste skridt

Efter godkendelsen i Beskæftigelsesudvalget mangler blot en formel godkendelse af hele EU-Parlamentet, men her ventes ingen reel modstand. Derefter vil forslaget være klar til at kunne træde i kraft.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed