Nyhed Asbest

Aftale om EU’s asbestreform er en vigtig arbejdsmiljøsejr!

En klar sejr for arbejdsmiljøet der vil forbedre beskyttelsesniveauet for millioner af arbejdere i EU, sådan beskriver Nikolaj Villumsen den aftale om asbestreform i EU der netop er blevet indgået i Bruxelles.

(foto: the Left, 2023)
Pelle Christy Geertsen

 

Efter flere forhandlingsrunder i både Strasbourg og Bruxelles blev der i dag indgået en aftale om en ambitiøs asbestreform for EU. Enhedslistens EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen, der har været en del af kampen siden længe før EU-Kommissionens forslag så dagens lys, kalder det for en klar arbejdsmiljøsejr:

Jeg er SÅ glad for, at vi nu endeligt har fået en aftale om en grundig asbestreform i hele EU. En reform der er bredere og mere omfattende end hvad både EU-Kommissionen og bygherrerne havde lagt op til. Det er klar sejr for arbejdsmiljøet og det vil forbedre beskyttelsen for millioner af europæere.

 Han fortsætter:

Det er virkelig vigtigt at EU-Kommissionen og EU-landende i sidste ende accepterede at vi er nødt til at have en bredere reform end de havde lagt op til. Vi ved at asbest slår mindst 90.000 EU-borgere ihjel hvert år. Uden denne reform ville den grønne renovationsbølge risikere at få dette tal til at stige. Det er en sand arbejdsmiljøsejr der virkeligt vil kunne føles for mange.

En lang, sej kamp

Vejen frem mod en reel reform af EU’s asbestregler har været lang og sej, og begyndte på baggrund af at fagbevægelsen påpegede behovet for at modernisere lovgivningen. Herefter kom Villumsen-rapporten fra EU-Parlamentet i 2021, der understregede de mange punkter hvor der var behov for opdateringer, og i september 2022 præsenterede EU-Kommissionen så sit forslag til ny lovgivning.

EU-Kommissionens udspil, som blev støttet af EU-landene var himmelråbende uambitiøst og alt for snævert i omfang. Derfor må det kaldes en sejr at vi har fået det udvidet så meget som vi har. Det tør jeg godt kalde en succes – ikke mindst for alle dem, der kommer i kontakt med asbest som en del af deres arbejde, siger Nikolaj Villumsen

Lavere grænseværdi – også i Danmark

Et af de mest omdiskuterede punkter i asbestreformen har været en sænkelse af grænseværdien for hvor meget asbest der må være i luften. Den nuværende EU-værdi er 100.000 fibre/m3, en værdi der nu sænkes til 2000 fibre/m3 efter en overgangsperiode på 6 år. Nikolaj Villumsen understreger at det betyder konkrete forbedringer:

En af de vigtige ting vi har fået sikret, er en markant sænkelse af grænseværdien – fra de nuværende 100.000 fibre/m3 til kun 2000 fibre/m3. Det er et tal der betyder at vi også i Danmark – hvor vi i forvejen har EU’s næstlaveste grænseværdi – vil få konkrete forbedringer. Det er virkelig godt nyt!

Kampen fortsætter på flere punkter

Kampen fortsætter når det gælder screeninger forud for bygningsarbejde. Her var der ikke enighed om at gå lige så langt som Nikolaj Villumsen havde ønsket, men han håber at de huller kan blive lukket med et nyt forslag i efteråret, som EU-Kommissionen har forpligtiget sig til:

Det lykkedes ikke i dag at komme imod mål et obligatorisk krav om screeninger før renovering og nedrivning. Men Kommissionen har forpligtet sig til at lægge et ambitiøst forslag frem i efteråret. Så kampen fortsætter.

En lang række forbedringer

Overordnet set er Nikolaj Villumsen tilfreds med resultatet, og han understreger at selvom grænseværdien har været det mest synlige symbol på asbestkampen, ikke mindst på europæisk niveau, indeholder reformen en række andre kernepunkter, som er helt fundamentale. Det gælder ikke mindst at det bliver obligatorisk at dem arbejde med asbest skal uddannes i at gøre det sikkert, og at firmaer der håndterer asbest skal have autorisation. Samtidigt sikres det, at nye strammere krav også gælder også for udendørs og korttidsarbejde med asbest. Sådan at der ingen smuthuller er når der eksempelvis skal fjernes tagplader. Nikolaj Villumsen kalder det for en virkeligt vigtig sejr:

Jeg er rigtig glad for at vi har fået en række klare sejre på andre punkter. Her taler vi om både krav om obligatorisk uddannelse hvis man arbejder med asbest og at de firmaer der håndterer asbest skal være autoriserede til at gøre det. Hertil kommer at de nye strammere krav også gælder for udendørs- og korttidsarbejde med asbest. Det er også vigtigt, for så er der ingen smuthuller når der eksempelvis skal fjernes tagplader.

Næste skridt

Resultatet af forhandlingerne skal nu bekræftes endeligt internt i både EU-Parlamentet og Ministerrådet før den endelige aftale kan underskrives og træde i kræft. Der forventes dog ingen ændringer af teksten under det forløb.

 

Omtale

Du kan læse mere om vedtagelsen og Nikolaj Villumsens kommentarer hos A4 Arbejdsmiljø EU bliver enige om nyt asbestdirektiv, og på engelsk hos Euractiv EU lawmakers agree to cut asbestos limits at work ten times.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed