Nyhed Enhedslisten:

Danmark bør om nødvendigt gå til EU-domstolen for at få underkendt forslag om EU-bestemt mindsteløn

Et flertal af EU-lande har givet sin opbakning til et forslag om EU-bestemt mindsteløn. Dermed blev Danmark stemt ned. Enhedslisten mener, at Danmark må gå skridtet videre og gå til EU-domstolen for at få forslaget erklæret i strid med traktaten, hvis direktivet ender med at blive til virkelighed.

Social- og ældreminister Astrid Krag repræsenterede Danmark på mødet i EU's ministerråd, hvor der skulle tages stilling til EU-Kommissionens forslag om EU-bestemt mindsteløn. Danmark stemte imod direktivet, men tabte afstemningen. (Foto: EU Council screenshot)
Tobias Clausen

Et flertal af EU-lande har på et møde i EU’s ministerråd givet opbakning til et forslag om en EU-bestemt mindsteløn. Danmark stemte nej, men tabte afstemningen. Det betyder, at Danmark nu risikerer at blive påtvunget direktivet trods markant modstand fra både fagbevægelse og et bredt flertal i folketinget.

Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard mener, at Danmark må gå skridtet videre og gå til EU-domstolen for at få direktivet erklæret i strid med EU-traktaten, hvis forslaget vedtages. Han udtaler,

– Danmark skal under ingen omstændigheder acceptere en situation, hvor vi bliver påtvunget EU-regler, der kan ødelægge den danske og nordiske arbejdsmarkedsmodel. Derfor skal regeringen gøre brug af alle tænkelige redskaber i værktøjskassen for at stoppe, at EU i fremtiden kan diktere vores lønforhold. Det gælder også at gå til EU-domstolen for at få annulleret direktivet.

– Det står klokkeklart i EU-traktaten, at lønforhold ikke er noget EU må blande sig i. Alligevel er det netop hvad det her forslag gør. Den danske regering må trække en streg i sandet og melde klart ud, at man om nødvendigt vil gå til EU-domstolen for at få direktivet erklæret i strid med traktaten, forsætter han.

Enhedslisten finder ligesom fagbevægelsen, at direktivet på sigt kan risikere, at undergrave hele den danske arbejdsmarkedsmodel. En model, som der er brugt årtier på at opbygge.

– Det her EU-direktiv er ekstremt farligt. Fastsættes løn fremover ved lov – frem for kollektive overenskomster – vil det fører til ringere løn- og arbejdsvilkår. I de lande, hvor man har en lovbestemt mindsteløn, har vi set, hvordan den faglige organisering er raslet ned og fagforeningerne er blevet smadret. Det må ikke ske i Danmark, afslutter Søren Søndergaard.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed