Pressemeddelelser Fit for 55

Udvandet forslag om flybrændstof

EU-Parlamentet har vedtaget en raport om bæredygtigt flybrændstof, men Enhedslistens Nikolaj Villumsen mener den er blevet udvandet, og mener rapporten udvider definitionen af hvilke biobrændsler der kan tælle som grønne, og at man dermed sætter hensyn til klima og natur over styr.

Rapportens hovedforfatter var Venstres Søren Gade.

Avatar
Pelle Christy Geertsen

Medlemmerne af EU-parlamentet har i dag godkendt en udvandet del af Fit for 55 klimapakken: Refuel Aviation initiativet. Forslaget handler om iblandingskrav for biobrændstoffer til flybrændstof. Nikolaj Villumsen, der har været skyggerapportør på miljøudvalgets udtalelse, mener at der fra starten har været problemer med fokus for rapporten:

Et af problemerne forslaget er, at fokus lige fra begyndelsen har handlet mere om konkurrencevilkår, end det, det burde have været: Nemlig at dekarbonisere og reducere forurening fra luftfarten. Det bærer resultatet også tydeligt præg af

Optakten til den endelige rapport har været præget af store uenigheder, både når det gælder enkelte landes mulighed for at gå længere på området, og hvad der skal kunne regnes for mere bæredygtigt flybrændstof.

“Det blev meget hurtigt klart, at rapporten, næppe vil nedbringe udledningerne fra fly. Rapporten udvider definitionen af hvilke biobrændsler der kan tælle som grønne og sætter dermed hensyn til klima og natur over styr.  Der var en række ændringsforslag der kunne have rettet op på fejlene og øget ambitionsniveauet, men desværre pressede EU-Parlamentets sorte blok dem ud. Derfor endte jeg også med at stemme imod i sidste ende. Vi skal ikke green washe vores klimapolitik,” siger Nikolaj Villumsen.

Udvandingen af forslaget om flybrændstof kommer dagen efter et flertal i EU-Parlamentet på kontroversiel vis sagde ja til at lade EU-Kommissionen kalde gas for grønt. Nikolaj Villumsen mener dagens afstemning er mere fra samme skuffe:

Dagens afstemning er endnu et eksempel på, hvor sorte de borgerlige er når det kommer til stykket. Her i EU-Parlamentet siger de måske de er grønne, men de stemmer i en helt anden retning. Det skader i sidste ende os alle.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere