Nyhed EU-Mindsteløn

Regeringen må på banen mod EU-mindsteløn

Efter EU-Parlaments blåstempling af det kontroversielle mindstelønsdirektivet, mener Enhedslistens Nikolaj Villumsen at både den danske og den svenske regering må på banen og anlægge sag ved EU-domstolen. Han understreger at der er to forskellige juridiske problemer, der hver især burde kunne føre til en retssag.

Foto: @Contrapart
Pelle Christy Geertsen

EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalgs har netop blåstemplet den aftale om en EU-dikteret mindsteløn, der stadigt vækker frygt for den overenskomstbaserede arbejdsmarkedsmodels fremtid.

Enhedslistens EU-Parlamentariker, Nikolaj Villumsen, beklager afstemningsresultatet, og understreger at EU slet ikke burde være i stand til at lovgive på området:

 ”Det er helt forkert at EU på denne måde tilraner sig magt over lønområdet. Ikke alene er det dybt bekymrende, det er også, helt klart, i strid med EU-traktaten, der specifikt forbyder EU at blande sig i lønfastsætning. Derfor kan det heller ikke accepteres, at det er blevet presset igennem,” udtaler han.

Det er helt forkert at EU på denne måde tilraner sig magt over lønområdet. Ikke alene er det dybt bekymrende, det er også, helt klart, i strid med EU-traktaten, der specifikt forbyder EU at blande sig i lønfastsætning

 Efter afstemningen i EU-Parlamentet, mener Nikolaj Villumsen at både den danske og den svenske regering må på banen. Han mener der ikke er andet valg, end at anlægge et annullationssøgsmål, og på den måde få EU-domstolen til ugyldiggøre direktivet som værende i strid med EU-traktaten.

Villumsen understreger, at det ikke blot er spørgsmålet om direkte indblanding i lønfastsættelsen der er juridisk problem. Han mener også det er forkert at dele af direktivet vedrørende overenskomstdækning er blevet vedtaget efter den normale lovgivningsprocedure. Men ifølge EU-traktaten burde området have været vedtaget med enstemmighed i Rådet, hvilket ville have givet både Danmark og Sverige vetoret. Den del af direktivet kan få konsekvenser for Danmarks organisering af arbejdsmarkedet:

I Danmark har vi en lang og succesful tradition med at organisere arbejdsmarkedet gennem aftaler mellem arbejdsmarkedets parter uden indblanding fra lovgivernes side. Derfor er det grotesk, at den del af aftalen, som kan betyde, at Danmark i fremtiden skal stå skoleret over for EU angående vores overenskomstdækning, er blevet vedtaget henover hovederne påDanmark og Sverige,” siger han.

Derfor er det grotesk, at den del af aftalen, som kan betyde, at Danmark i fremtiden skal stå skoleret over for EU angående vores overenskomstdækning, er blevet vedtaget henover hovederne Danmark og Sverige

Nikolaj Villumsen mener, at en sag ved EU-domstolen for at få underkendt direktivet bør forberedes allerede nu:

Jeg ser at den danske regering endnu ikke har meldt klart ud om at anlægge en sag, det synes jeg er trist. Ærlig talt, hvis det var mig der var beskæftigelsesminister, ville jeg allerede havde sat juristerne til at arbejde på søgsmålet. Dette emne er simpelthen for vigtigt til at acceptere mere nølen.

Ærlig talt, hvis det var mig der var beskæftigelsesminister, ville jeg allerede havde sat juristerne til at arbejde på søgsmålet

 Et annullationssøgssmål skal, i henhold til EU-traktatens artikel 263, anlægges inden for to måneder fra offentliggørelsen i EU-Tidende. Det vil sandsynligvis betyde til efteråret, hvorfor der ikke er megen tid til at forberede den juridiske argumentation.

 

Problemet med EU’s mindstelønsdirektiv

Hvis du vil vide mere om de problemer direktivet kan medføre, kan du læse Nikolaj Villumsens indlæg på solidaritet.dk  EU-mindsteløn: Hvorfor er den egentlig så slem?

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed