Nyhed EU og militær

Ny EU udspil sætter skub under militariseringen

Enhedslistens Medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, kritiserer EU's nye udspil der vil skyde milliarder i våbenindustrien.

Foto: Ryan (Unsplash)
Avatar
Pelle Christy Geertsen

EU-Kommissionen annoncerede 18. maj deres nye våbenindustriudspil, et udspil der ifølge Enhedslistens Medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, måske er på kant med traktaterne og helt sikkert er bekymrende.

For at omgå lovmæssige problemer, vælger man fra EU’s side at kalde de massive investeringer i mere militært udstyr for industripolitik, frem for forsvarspolitik.

 

Traktatfifleri

Som det også har været rapporteret i pressen i Bruxelles, ved EU-Kommissionen udemærket godt at den muligvis er på kant med, hvad traktaterne tillader. Det mener Nikolaj Villumsen er traktatfifleri:

”Det er dybt problematisk at Kommissionen godt ved at det den gør, måske ikke er helt lovligt, og derfor prøver at gemme sig bag et bekvemmelighedsflag. Selv dem der er tilhængere af yderligere EU indsats på dette punkt må være bekymrede”, kommenterer han.

Det er dybt problematisk at Kommissionen godt ved at det den gør, måske ikke er helt lovligt

Villumsen mener at det lovmæssige grundlag for udspillet hurtigst muligt må undersøges, og han opfordrer den danske regering til formelt at rejse krav om det. Han kritiserer også forsøgene på at kalde noget der åbenlyst handler om militær for industripolitik, og mener det er at sejle under falsk flag.

 

Turbo på projekterne

Udspillet fra Kommissionen inkluderer en umiddelbar udgift på 3.7 milliarder kroner over de næste to år. Den skal gå til at styrke indkøb af militært udstyr.

De virkeligt store udgiftsposter bliver dog først klare senere. I anden halvdel af 2022 vil man således foreslå en EU-forordning om oprettelse af et European Defence Investment Programme (EDIP). Denne skal lede til oprettelsen af såkaldte European Defence Capability Consortia (EDCC), og man planlægger at fritage europæiske våben fra momsreglerne:

”Det siger noget om EU’s prioriteter at man nu gerne vil fritage europæiske kampvogne og missiler fra at skulle betale moms, mens studiebøger, børnesko og klimavenlige teknologier stadigt skal betale fuld pris. Det er helt forfejlet,” afslutter Nikolaj Villumsen.

Det siger noget om EU’s prioriteter at man nu gerne vil fritage europæiske kampvogne og missiler fra at skulle betale moms

Kommissionen overvejer også at inddrage både den Europæiske Investerings Bank (EIB) og den såkaldte Connecting Europe Facility i de militære projekter.

 

Kommissionens udspil

EU-Kommissionens kommunikation om det nye udspil kan læses her.

 

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere