Pressemeddelelser

Enhedslisten samler EU-parlamentet bag kravet om et digitalt ID-kort i kampen mod social dumping

Et stort flertal i EU-parlamentet (598 stemte for, 59 imod og 38 blankt) har netop vedtaget at kræve, at EU-Kommissionen skal fremsætte lovforslag om et digitalt ID-kort for vandrende arbejdstagere for at bekæmpe social dumping. ID-kortet skal gælde både EU-borgere, 3. landsborgere og selvstændige som arbejder på tværs af grænser i EU.

Rasmus Vestergaard Madsen

Det vil gøre det markant lettere for både myndigheder og fagbevægelsen at håndhæve gældende løn- og arbejdsmiljøregler og samtidig sikre bedre mulighed for at sætte ind overfor underbetaling og snyd.Konkret kræver parlamentet, at myndigheder og fagbevægelse på stedet digitalt vil kunne identificere udenlandske kollegaer, se hvem deres arbejdsgiver er og hvor personen er socialt sikret.

Som chefforhandler i EU-Parlamentet, udtaler Nikolaj Villumsen, MEP Enhedslisten:

– Jeg er virkelig glad for, at det er lykkedes os og samle et flertal bag kravet om et digitalt ID-kort i EU-Parlamentet. Det er et kæmpe skridt mod for alvor at gøre noget ved fusk og social dumping ude på byggepladserne, i transportsektoren og i landbruget.

– Det er i dag rigtig svært for myndighederne at tjekke om udenlandske kollegaer bliver snydt af deres arbejdsgivere, fordi dokumenter og certifikater på tværs af landegrænser ikke er samlet ét sted. Her er et digitalt europæisk ID-kort altså et helt afgørende redskab. Det vil gøre det markant lettere at sikre at vandrende arbejdstagere får den løn og har de arbejdsforhold, som de har ret til.

– Med et digitalt ID-kort kan vi give arbejdstilsynet et stærkt værktøj i kampen mod social dumping. Det vil gøre det muligt for myndigheder og fagbevægelse mulighed for på stedet at tjekke om der sker fusk og underbetaling, som vi desværre alt for ofte oplever i transportbranchen, byggeriet og landbruget.

– Enhedslisten stillede forslag om, at det digitale ID-kort også skulle indbefatte information om uddannelse, arbejdstid og forsikringer. Det var der desværre ikke flertal for i denne omgang. Det ville ellers gøre det muligt at tjekke om udenlandske kollegaer blev sat til at arbejde mere end de bliver betalt, har en arbejdsskadeforsikring og om de eksempelvis er certificerede til at arbejde med livsfarligt asbest.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed