Nyhed EU-Mindsteløn

EU’s mindstelønsforslag må forkastes af domstolen

Enhedslistens EU-Parlamentariker, Nikolaj Villumsen, og beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez, kommenterer på forslaget om en EU-bestemt mindsteløn, og mener Regeringen må gå til EU-domstolen og få kendt forslaget ugyldigt.

Avatar
Pelle Christy Geertsen

En sort dag for nordiske lønmodtagere, sådan beskriver Enhedslistens EU-Parlamentariker, Nikolaj Villumsen, det forslag om EU-mindsteløn, der nu ligger på bordet. Han understreget at forslaget, som det ser ud nu, på trods af alle garantier, kan give Danmark problemer allerede fra begyndelsen.

Han påpeger også at EU, ifølge traktaten, slet ikke bør have indflydelse på lønfastsættelse:

 ”Med aftalen tilraner EU sig magt over lønområdet. Det er ikke alene dybt bekymrende, det er også i strid med EU-traktaten. Det kan vi ikke acceptere. ”

 ”Det kan ganske enkelt ikke passe, at EU på den ene side roser den danske arbejdsmarkedsmodel, men samtidigt underminerer den massivt – og endda ved at lave lovgivning de slet ikke har ret til at lave.”

 Med aftalen tilraner EU sig magt over lønområdet. Det er ikke alene dybt bekymrende, det er også i strid med EU-traktaten. Det kan vi ikke acceptere.

Enhedslistens Beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez, deler bekymringen over risikoen fra aftalen, og vil arbejde for at regeringen med det samme skrider til handling:

”For Enhedslisten er det afgørende, at vi i stedet for at lovgive om løn sikre bedre rammer i hele EU for forhandlede aftaler, inspireret af hvordan vi gør det i norden fremfor at gå lovgivningens vej. Sådan vil vi styrke både arbejdsmarkedet i Danmark og i resten af EU.

I folketinget vil vi nu arbejde for, at regeringen går til EU-domstolen med sagen. Det må gøres klart at EU slet ikke har kompetence til at lave lønfastsættelse på denne måde. Det burde allerede være sket.

I folketinget vil vi nu arbejde for, at regeringen går til EU-domstolen med sagen. Det må gøres klart at EU slet ikke har kompetence til at lave lønfastsættelse på denne måde. Det burde allerede være sket.

Bekymringerne fra Villumsen og Velasquez kommer efter forhandlerne fra EU-Parlamentet og medlemsstaterne i nat, kl 3, nåede frem til et kompromis om det kontroversielle forslag om en EU-mindsteløn.

På trods af flotte ord og løfter, har både politikere og arbejdsmarkedets partnere i de skandinaviske EU-lande længe været bekymrede over de mulige konsekvenser af forslaget, og mange af de bekymringer er nu blevet bekræftet.

Victoria Velásquez vil, udover at arbejde for, at Regeringen øjeblikkeligt begynder at forberede sig på en sag ved EU-domstolen, også sikre sig at Danmark stemmer nej til forslaget, når det behandles af medlemslandene den 16. juni.

”Det sidste punktum er endnu ikke sat og intet er afgjort. Vi må arbejde for en afvisning i EU-parlamentet og jeg forventer en forsikring fra regeringen om, at den vil gøre alt der står i den magt for at medlemslandene siger klart fra, bl.a. at vi bør samarbejde med Sverige om, at få stoppet aftalen helt.”

Det sidste punktum er endnu ikke sat og intet er afgjort

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere