Nyhed Pressemeddelelse

En skandale at udvande EU’s klimapakke

Enhedslistens Nikolaj Villumsen kritiserer udvandingen af EU's klimapakker, og mener det er uforståeligt at man fra de socialdemokratiske og liberaler grupper aktivt har fravalgt muligheden for en langt mere klimavenlig tekst.

(Foto: Chris LeBoutillier/Unsplash)
Avatar
Pelle Christy Geertsen

EU Parlamentet vedtog i dag kvotehandelssystemet, ETS, og klimatolden, CBAM. Det sker efter forhandlingsmandatet i første omgang blev afvist af et flertal af EU-parlamentarikerne, efter at den konservative EPP-gruppe og den liberale Renew Europe, sammen med det yderste højre besluttede sig for at udvande de kompromisser, man allerede havde indgået i Miljøudvalget (ENVI).

Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, kalder det dybt skuffende og en skandale, at man har endt med at udvande forslaget:

”Det er hovedrystende forkert at så mange accepterer at udvande det kompromis, der var indgået. Det betyder konkret at vi sætter et mål for udledning af CO2 der er langt lavere end det kunne have været. Det er en skandale for klimaindsatsen”

Det betyder konkret at vi sætter et mål for udledning af CO2 der er langt lavere end det kunne have været

Nikolaj Villumsen understreger, at han generelt ikke kan forstå de danske EU-Parlamentarikere der har stemt for at udvande klimapakken:

”Under valgkampen var der ingen grænse for, hvor grønne folk påstod at de var. Vi ser nu at den kedelige sandhed er, at flere er mere interesserede i at lyde grønne, end i at være det. Det bør her understreges at man kunne have skabt flertal for en mere klimavenlig pakke, men at de konservative, liberale og socialdemokratiske grupper aktivt valgte denne mulighed fra!”

Det bør her understreges at man kunne have skabt flertal for en mere klimavenlig pakke, men at de konservative, liberale og socialdemokratiske grupper aktivt valgte denne mulighed fra!

For at forsøge at stoppe udvandingen, havde Enhedslistens gruppe i EU-Parlamentet, Venstrefløjsgruppen, fremsat en række ændringsforslag, der ville genintroducere miljøudvalgets højere mål.

Disse kom desværre aldrig til afstemning, da EU-Parlamentets konservative formand, Roberta Metsola, besluttede sig for at bryde med gældende praksis og i stedet først stemme om kompromiserne fra de tre store grupper, hvilket betød, at EU-parlamentarikerne aldrig fik mulighed for at stemme om de mere klimavenlige forslag.

”Det er udtryk for at man fra højrefløjens side var bange for at få klargjort, hvem der aktivt valgte en højere klimabeskyttelse fra,” afslutter Nikolaj Villumsen.

Det er udtryk for at man fra højrefløjens side var bange for at få klargjort, hvem der aktivt valgte en højere klimabeskyttelse fra

 

Læs også

Læs også Nikolaj Villumsens kommentar inden afstemningen. den blev bragt i Klimamonitor i dag og kan findes her.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere